RSS feed

DomDom

Geplaatst op

Deze week was het weer prijs: ’s ochtends vroeg telefoon van een radio- en van een televisiezender. Twee keer met dezelfde vraag: of ik even commentaar wil geven op de “toegenomen verkeersdrukte naar aanleiding van de nieuwe cijfers van TomTom”?

Dat komt aan, op een nuchtere maag. TomTom dat verkeersdrukte meet? Het zou (iets) nieuws zijn.

Maar er was niets nieuws. Na kennisname van het Belgapersbericht, bleek dat TomTom ook deze keer alleen maar autofiles heeft gemeten.

Ik citeer uit het bericht: “In België is de algemene verkeersdrukte in 2019 met 1 procent toegenomen vergeleken met 2018. Ons land kende vorig jaar een gemiddelde congestiegraad van 30 procent en dat is minder dan Frankrijk (34 pct) en het Verenigd Koninkrijk (34 pct), maar een pak meer dan Nederland (24 pct) en Duitsland (27 pct). Brussel blijft de drukste stad. Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index.

Bestuurders moeten in de Belgische hoofdstad rekening houden met gemiddeld 38 pct extra reistijd in het verkeer. Dat is 1 pct meer ten opzichte van 2018. De drukste dag in Brussel was vrijdag 6 december 2019, met gemiddeld 69 pct meer reistijd in het verkeer. Oorzaken van deze drukste dag waren een ongeval in de Troontunnel, naast verschillende wegenwerken op de ring en het slechte weer.
      Zowel de ochtend- als avondspits zijn doorgaans dramatisch in Brussel, met respectievelijk 75 en 77 pct extra reistijd. Pendelaars doen dan gemiddeld 23 minuten extra over een trip van een half uur.
      Na Brussel volgt Bergen, waar de congestie meer dan verdubbelde ten opzichte van het jaar ervoor. In 2019 hadden chauffeurs daar gemiddeld 34 pct extra reistijd nodig, dat is 18 pct meer ten opzichte van 2018. Grote wegwerkzaamheden aan de E42 zorgden daar voor een bijzonder druk 2019.

Ziet u ook wat er gebeurde? TomTom stelde vertraagd autoverkeer gelijk aan ‘druk autoverkeer’, dat het vervolgens eenvoudig veralgemeende tot ‘verkeer’. De journalisten van Belga stelden zich er geen vragen bij en dat deden ook de journalisten bij de verschillende media niet. Zij vinden het vooral opwindend wanneer steden als Brussel, Antwerpen, Luik, Leuven, Gent en zelfs Bergen in één adem kunnen genoemd worden met Mumbai, Bengaluru en Manila. Geef toe, het hééft iets.

Het voorruitperspectief is nog lang niet uitgeroeid.

Het zou grappig zijn als het niet zo schadelijk was. Want wat gebeurt er door zo’n berichtgeving?

Om te beginnen wordt daarmee de file weer eens naar de top van de politieke agenda gekatapulteerd. De files nemen toe! Het autoverkeer vertraagt! Dat kost tijd en ‘dus’ geld: “miljarden euro’s, benadrukt TomTom”. (Dat TomTom diep verstrengeld is met de ‘automotive-sector’ als belanghebbende partij en dus helemaal niet zo’n objectieve observator is: het doet bij niemand een belletje rinkelen. Het enige belletje dat rinkelt, is dat van Pavlov. Op dit punt beginnen aannemers immers spontaan te saliveren. Ze zien die extra rijstrook, die bypass en die extra ring alweer een stukje dichterbij komen.)

Dat die vertragingen eigenlijk geen probleem zijn, toch niet wanneer het om structurele files gaat, komt bij de TomTommers blijkbaar niet op. Nochtans kiezen de meeste mensen er bewust voor om in de file te gaan staan: ze komen elke dag terug en zijn voor zichzelf dus blijkbaar tot de conclusie gekomen dat de file hun beste optie is. De extra reistijd is voor hen geen verloren tijd, maar gewoon mee ingecalculeerde tijd – en in het beste geval zelfs nog een beetje ‘quality time’: de neuspeuterfactor, weet u wel.

File of wachtrij? Volgens Delhaize een wachtrij – en dus geen probleem. Anders had het de ‘extra rijstroken’ zeker beschikbaar gemaakt. Kennelijk komt zo’n supermarkt ergens tot de vaststelling van een ‘economisch optimum’ waarbij wachtrijen worden getolereerd. En de klanten accepteren dat: “rond 5 uur is het nu eenmaal druk”.

Een tweede gevolg is dat zo’n tot prioriteit verheven probleem altijd ten koste gaat van de oplossing van andere problemen. Bijvoorbeeld problemen die TomTom niet gemeten heeft. De verliestijden van alle àndere weggebruikers, om maar eens iets te noemen. Nochtans zijn ook die aanzienlijk te noemen. Denk aan trams en bussen die mee moeten aanschuiven in de file of aan door gebrek aan onderhoud defect geraakte treinen. Of denk aan voetgangers die door de krappe verkeerslichtenregeling niet in één keer kunnen oversteken of door te druk autoverkeer gedwongen worden tot het maken van grote omwegen.

Verder niet gemeten door TomTom: de wachttijd van mensen die zich wilden verplaatsen maar dat niet konden. Bij gebrek aan openbaar vervoer (sowieso geen bus, of gewoon afgeschaft bij gebrek aan chauffeurs) of bij gebrek aan veilige fietsvoorzieningen bijvoorbeeld. Mobiliteitsarmoede noemen we die onzichtbare wachtrij die nooit in de TomTom-top zal opduiken en dus ook niet zal doorstoten naar de top van de politieke agenda.

Ook niet gemeten door TomTom – of eigenlijk wel, maar niet gecommuniceerd: de wegen waar er geen sprake is van structureel vertraagd verkeer (congestie), maar van te snel verkeer: als TomTom de snelheid van het autoverkeer kan afzetten tegen de ‘verwachte’ reistijd, dan kan het die ook vergelijken met de gewenste reistijd. Dàt zou nog eens een mooie lijst opleveren: die van alle zones 80 in woonomgevingen.

Samengevat: we hebben hier te maken met een klassiek geval van ‘meten is niet weten’. Wie het verkeerde meet, wordt niet wijzer, maar net dommer. TomTom is in dit geval gewoon DomDom. De Traffic Index navigeert het beleid naar verkeerde prioriteiten en foute oplossingen.

Dàt kost ons pas miljarden euro’s.

Over Kris Peeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010), 'Weg van mobiliteit' (2014) en 'Weg van het systeem' (2022). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Lector verkeerskunde aan de PXL Hogeschool in Hasselt.

Eén reactie Volgende »

  1. Ik had precies dezelfde gedachten Kris toen ik dat stukje las. Bij ons werden o.a. steden als Den Haag en Leiden in die lijst geplaatst met “druk verkeer”. Maar dat zijn steden waar ze erg veel doen aan het meer verkeersluw maken. Er zijn daar veel werken en ze proberen de fietser meer voorrang te geven je weet wel diegenen die de lucht niet verontreinigen, die geen lawaai maken, die makkelijker op een kluitje rijden en minder ruimte nodig hebben en die per fietskilometer veeeel minder verkeersslachtoffers veroorzaken en zeker bij anderen. Toen dacht ik aan al die dodelijke verkeersongevallen veroorzaakt door meestal automobilisten in gemeenten ( dus niet op provinciale, rijks-, of waterschapswegen) , die in Nederland gestegen zijn van 316 in. 2017 naar 404 in 2018. Zou al dat oponthoud ook niet voor een deel veroorzaakt zijn door die ongevallen waardoor een weg afgezet moet worden om een balans van het ongeval op te maken voor de verzekering? Ja automobilisten zitten vaak zichzelf, als groep, in de weg.
    En ik ben ook altijd bang als ik rapporten lees waarbij geen rekening is gehouden met een bias of met open ogen in een statistische val is getrapt. Die rapporten of nog beter die conclusies gaan in de geesten van de mensen een eigen leven leiden en krijg dat er nog eens uit. Vrijwel geen mens gaat dat hele rapport lezen om de beperkingen van dat rapport of onderzoek te beseffen. Ja we zijn allemaal wel een beetje DomDom.

    Like

    Beantwoorden
  2. Ook niet door TomTom gemeten bij autoverplaatsingen:

    – de hogere maatschappelijke kostprijs gelinkt aan onvoldoende dagelijkse beweging.
    Mensen die zich met openbaar vervoer, al fietsend of te voet verplaatsen geraken veel gemakkelijker aan hun minimale hoeveelheid dagelijkse beweging.

    – de hogere energetische kost/per persoon/km.
    Het is dus economisch interessanter om zich te verplaatsen via openbaar vervoer, fiets of te voet.
    Bovendien gaan de kosten van openbaar vervoer, fiets & te voet vooral naar lokale economie.

    – de hogere impact op verkeersveiligheid.
    Openbaar vervoer in eigen bedding, fietsers & voetgangers veroorzaken veel minder gewonden & doden in het verkeer.

    Het lijkt me dus logisch dat een overheid de ruimtelijke ordening & de vervoersinfrastructuur zo veel mogelijk afstemt op stappen, trappen & openbaar vervoer.

    Maar wat als een overheid bewust er voor kiest om ruimtelijke ordening meer op maat van de auto te maken?
    En bewust er voor kiest om jaar na jaar de wegcapaciteit voor auto’s uit te breiden?
    En ook bewust er voor kiest om autodoorstroming prioriteit te geven, ook boven verkeersveiligheid?

    Voldoen die overheidskeuzes dan eigenlijk nog wel aan de juridische plichten van de overheid
    om de economie te beheren als een goed huisvader en om de gezondheid van zijn inwoners te beschermen?

    Geliked door 1 persoon

    Beantwoorden
  3. Even over het fotootje. Er zijn alleen dames aan het wachten bij Delhaize, misschien zijn zij simpelweg geduldiger dan de heren die in de file staan en druk/druk doen (tijd is geld, etc.)?

    Like

    Beantwoorden
  4. Dat moet nu lukken zie . Ik las zonet de website http://www.deautovanivan.nl

    Like

    Beantwoorden
  5. Ferdinand Delasoie

    Nu is de Delhaize toevallig een buitengewoon slecht voorbeeld. De Delhaize stelt inderdaad geen extra kassa’s open als de boel vastloopt. Delhaize noemt dat inderdaad een “wachtrij”. Ik noem dat een file. De supermarkt Jumbo heeft namelijk als regel, dat de derde in de rij zijn boodschappen gratis krijgt. Tenzij natuurlijk echt alle kassa’s in gebruik zijn (dan geldt de garantie niet). Jumbo regelt het “kassamanagement” zodanig dat “derde in de rij” never nooit gebeurt. Want anders zou dat heel duur worden voor Jumbo. Terzijde: juist toen ik dat aan mijn vrouw aan het uitleggen was, waren een paar jobstudenten de boel aan het verkl?ten. Wij waren de derde en ik kreeg de kar van 117 euros gratis mee. Soit…

    Ik ben het met je eens, dat als je gaat autorijden als de infrastructuur volvolvol is, dan moet je niet klagen dat er file is. Jumbo – de garantie geldt niet. Prima. Echter, we zien tegenwoordig zelfs, dat de infrastructuur doelbewust om zeep wordt geholpen om expres hinder te veroorzaken. Delhaize – het is een puinhoop in de winkel en we openen vooral geen extra kassa. Voorbeeldje ? De weg tussen Borsbeek en Boechout tramterminal. Daar staan tegenwoordig ineens plantenbakken in de weg (en verder de N10 naar Lier is het meer van hetzelfde).

    Like

    Beantwoorden
    • Ik denk dat Jumbo het slechte voorbeeld is: ze zijn in een zware concurrentiestrijd gewikkeld en proberen de lasten af te wentelen op hun personeel.
      Overigens hebben de andere supermarkten ook wel een verborgen agenda om hun klanten te laten aanschuiven: als ze wat langer ter hoogte van de muntjes en het snoep moeten staan dralen vergroot de kans dat ze bezwijken voor de verleiding.

      Like

      Beantwoorden
  6. Het kassabeleid van Jumbo leidde in 1 winkel tot dit:

    https://www.ad.nl/ad-werkt/ondernemer-jumbo-wil-personeel-zelf-boodschappen-laten-betalen-van-vierde-wachtende-in-rij~a9d8bb9a/

    In een poll gaf 63% van de stemmers aan dat Jumbo moet stoppen met gratis boodschappen voor de 4de wachtende, 37% vond dat Jumbo dat niet moest doen omdat men zo nooit lang hoeft te wachten aan de kassa.

    De situatie tussen Borsbeek en Boechout en op de N10 naar Lier ken ik niet en kan ik niet beoordelen, maar ik heb bij jouw reactie sterk het gevoel dat je enkel de autodoorstroming als criterium hanteert in jouw oordeel. Terwijl de verkeersveiligheid en oversteekbaarheid van de weg uiteraard belangrijker zijn…

    Like

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.