RSS feed

Veelzeggend

Geplaatst op

De kunst van het niets zeggen is niet iedereen gegeven.

Je kunt ze beoefenen op twee manieren: al zwijgend en al sprekend. Het is in die laatste vorm dat nogal wat kandidaat-politici zich dezer dagen bekwamen. Op door onszelf via te royale partijdotaties gefinancierd drukwerk etaleren ze glimmend hun bedrevenheid in het al sprekend niets zeggen.

Een kandidate laat weten: ‘Ik heb een duidelijke mening en wil die uitdragen!’ Wat die mening is, daar hebben we het raden naar, het uitdragen wordt kennelijk uitgesteld tot na de verkiezingen. Of wacht, ze vermeldt wel degelijk enkele thema’s die haar na aan het hart liggen: sfeer en beleving (sic), een heropleving van ons centrum én van de deelgemeenten, toegankelijkheid en veiligheid.

De ideale kandidate dus, daar kan niemand tegen zijn. Alleen maakt ze het ons niet makkelijker om te kiezen, want toeval of niet: alle andere kandidaten zijn voorstander van toegankelijkheid, veiligheid, sfeer en beleving, een heropleving van ongeveer alle centra en deelgemeenten. Het goede nieuws is dat al deze mensen dus goed gaan kunnen samenwerken. Voor sfeer en gezelligheid, alvast een tien!

Een andere kandidaat stelt vast dat onze streek kampt ‘met heel wat uitdagingen die niet enkel op lokaal vlak op te lossen zijn. (…) Denk maar aan de mobiliteitsproblemen in onze regio.’ Welke die problemen zijn en welke de oplossingen onze kandidaat daarvoor in petto heeft: ook daar hebben we het raden naar.

Maar wees gerust: hij wil ‘er’ vol voor gaan. Er staan in onze stad ‘veel projecten op stapel’ (cliffhanger: pas na de verkiezingen zullen we te weten komen welke projecten dat zijn) en met steun vanuit Vlaanderen ‘gaan die kunnen versneld worden’.

Blijkbaar worden de zaken en zaakjes in het Vlaanderen van 2024 beklonken in achterkamertjes. Met 118 (in het Vlaams Gewest) te begeven zetels in het Vlaams Parlement en 300 Vlaamse gemeenten, weten we dus nu al dat minstens 182 gemeenten de komende vijf jaar ‘gesjareld’ zullen zijn.

En zo zie je maar dat je zelfs door niets te zeggen soms nog te veel kunt zeggen.

Over Kris Peeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010), 'Weg van mobiliteit' (2014) en 'Weg van het systeem' (2022). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Lector verkeerskunde aan de PXL Hogeschool in Hasselt.

Eén reactie Volgende »

  1. Kris

    Bedoel je niet dat 182 gemeenten gesjareld zullen zijn? Of is ook dat een nietszeggend getal? (En na de fusies zullen het er minder zijn trouwens.)

    Ik had trouwens verwacht dat je zou aanduiden dat ze zich van verkiezing vergissen, aangezien ze vaak lokale thema’s aanbrengen. Je hebt een andere insteek gebruikt, maar die jammer genoeg niet echt verder uitgewerkt.

    Maw: je hebt een fan wat op zijn honger laten zitten… 😉😉

    Groeten Chris

    Verzonden vanaf Outlook voor Androidhttps://aka.ms/AAb9ysg

    Like

    Beantwoorden
  2. Kris Peeters

    Dag Chris, Er stond inderdaad eerst een foutief getal. Een andere opmerkzame lezer vestigde er mijn aandacht op.

    Er valt inderdaad nog veel meer over die campagnes te zeggen. Maar ik probeer mij in blogstukjes doorgaans te beperken tot het maken van één punt. Al zondig ik daar ook geregeld tegen…

    In dit stukje had ik het bijvoorbeeld nog veel uitgebreider kunnen hebben over het feit dat er tot nog niet zo lang geleden effectief een systeem bestond dat de volgorde waarin projecten van gemeenten werden aangepakt objectiveerde én bovendien voorzag in een kwaliteitscontrole. Dat systeem werd uitgekleed door opeenvolgende ministers en uiteindelijk ten grave gedragen door minister Weyts.

    Geliked door 1 persoon

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.