RSS feed

Over schildpadden en hazen

Geplaatst op

Het ging vorige week dus over verkeersonveiligheid en wat we er aan kunnen doen. Dat we het dan over snelheidsbeperkingen moeten hebben, lijkt een no brainer. Toch is het elke keer nog schrikken van de reacties. ‘Snelheid’ blijkt bij sommige mensen een hardnekkig taboe. Met als ultieme dooddoener: ‘ja, laat ons dan allemaal gaan stilstaan of gewoon thuisblijven, dan kan er niets meer gebeuren!’

Degenen die zich ervan bedienen zijn merkwaardig genoeg vaak dezelfden die te pas en vooral te onpas uitbazuinen dat mensen – of beter: arme mensen – moeten blijven op de plek waar ze toevallig werden geboren – of die plek nu geplaagd wordt door natuurrampen, oorlogen of meedogenloze dictators of niet. Immobilisme wordt dan plots van een reductio ad absurdum een bloedernstige schone deugd.

Mogelijk zorg ik bij de betrokkenen voor nog meer ergernis wanneer ik stel dat niet alleen absoluut hoge snelheden een probleem kunnen zijn, maar ook – en misschien wel vooral – snelheidsverschillen.

In ons tegenwoordige verkeer spelen ze een almaar belangrijkere rol, de snelheidsverschillen tussen fietsers onderling, tussen fietsers en voetgangers en zelfs tussen voetgangers onderling.

Dat laatste liet zich aflezen van de bordjes op de Coulée Verte, het Parijse equivalent van het Highline Park in New York: een groen lint op hoge poten op een verlaten spoortracé. Op een rustige zaterdagvoormiddag waren wij er getuige van een vredevolle symbiose tussen flaneurs, verstrooide wandelaars, opmerkzame toeristen, papa’s en mama’s die hun kinderen dan wel hun hondjes uitlieten en joggers die even de ziel uit hun lijf lieten.

Maar soms is het blijkbaar drukker en ontstaan er al eens tempoconflicten. In dat geval, zo heeft de parkbeheerder beslist, zijn het de schildpadden die aan het langste eind mogen trekken.

Voor de hazen heeft Parijs tegenwoordig elders plaats geruimd, al ging dat ten koste van nog snellere hazen.

Ruimtelijke herverdeling in Parijs: Anne Hidalgo maakte er werk van

Elke haas is vroeg of laat een schildpad voor een andere haas. Iedere schildpad is ooit en ergens wel een haas voor een andere schildpad.

De les is dat snelheden ook altijd relatief zijn. En dat we voor we het weten zelf het haasje zijn – ook al weten we vandaag zogezegd van niets.

Over Kris Peeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010), 'Weg van mobiliteit' (2014) en 'Weg van het systeem' (2022). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Lector verkeerskunde aan de PXL Hogeschool in Hasselt.

Volgende »

  1. Ik denk dat we moeten gaan naar een verdeling van de weg volgens de snelheid van de weggebruikers. Concreet horen de speedfietsen niet thuis op het fietspad.
    Vaak rijden ze sneller dan de toegelaten snelheid voor de auto’s.

    En een verplicht specifiek rijbewijs zou ook geen slecht idee zijn.

    Like

    Beantwoorden
  2. Willy De Weirdt

    Ergens in 2016 poogde ik het volgende (tevergeefs):
    Een automobilist rijdt u veel te snel rakelings voorbij, of uw kinderen die voor u uit fietsen. Een motorijder trekt eens flink en oorverdovend op in uw straat. Een bestuurder laveert vrolijk telefonerend doorheen een straat vol fietsers. U bent kwaad, woest misschien, over zoveel onvoorzichtigheid, onverschilligheid of vijandigheid.
    Met al uw adrenaline kan u bijna nooit iets zinvols aanvangen. Meestal is de onverlaat snel uit het gezichtsveld verdwenen. Een enkele keer lukt het om hem of haar uw gedacht te zeggen en dan kan u wat stoom aflaten. Maar u bent te boos om de boodschap op een manier aan te brengen die kans heeft om gedragsverandering te veroorzaken.
    Als er een app was om dergelijke incidenten te registreren en verder te verwerken tot feedback en opvolging, zou de (zwakke) weggebruiker misschien wel een instrument hebben om de kwaadheid constructief om te zetten tot een zachtaardiger weggebruik.
    Geïnteresseerd om mee te denken over de wenselijkheid en de haalbaarheid van zo’n instrument? Of iets anders dat het zelfde beoogt – eenvoudig en opschaalbaar?
    Geef een seintje aan …. en misschien ontstaat er straks een klein team dat alle aspecten (maatschappelijk, juridisch en politiek draagvlak, technisch …) verkent en daarna misschien iets heel positiefs ter wereld brengt.

    Like

    Beantwoorden
  3. Er komt ook niemand op het idee om een snelheidslimiet op snelwegen op te leggen om de stikstofuitstoot te verlagen, zoals in Nederland het geval is. Zelfs niet om het eens te testen gedurende enkele maanden. Mogelijk zorgt een gelijkmatigere snelheid ervoor dat we sneller op onze bestemming zijn. Groeten, Anne

    Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

    Like

    Beantwoorden
    • Qua stikstofreductie zou het effect eerder beperkt zijn, lees ik in Nederlandse bronnen. Maar de effecten zijn positief op ongeveer alle andere fronten: verkeersveiligheid, congestie, broeikasgassen, fijn stof, lawaaihinder,… Het is inderdaad schuldig verzuim wanneer men dit in de huidige context botweg weigert zelfs maar te overwegen.

      Like

      Beantwoorden
  4. In de krant van de Gezinsbond las ik 45 jaar geleden volgende: “In het verkeer verongelukken er meer schildpadden dan hazen”. Men gaf daarbij de uitleg dat men nog te voorzichtig kan zijn (aarzelen bij het oversteken…).

    Like

    Beantwoorden
  5. Voor een speed pedelec is hetzelfde rijbewijs nodig als voor een bromfiets klasse B. Idem voor inschrijving, keuring en verzekering.

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: