RSS feed

Het Voortuinperspectief

Geplaatst op

Commotie in Lier, de voorbije week. Blijkt dat ze daar de wet gaan doen naleven! Zoiets is in Vlaanderen nieuws. Want we hebben de mond dan wel vol van nultolerantie, maar alleen als het gaat over de misdrijven die we zelf niet begaan.

Trouwens, het verharden van een voortuin, want daar gaat het over, wat is daar nu mis mee? Kunnen ze niet beter terroristen gaan pakken?

Bwah. Er zijn wel wat argumenten om geen verharde voortuinen meer te willen.

Een moeilijke: is een voortuin met een laadpaal voor elektrische auto’s eigenlijk geen groene voortuin?

Meer verharding betekent minder groen en dus minder biodiversiteit en minder verkoeling in de stad.

Meer verharding betekent ook meer verdroging in droge tijden en meer kans op overstromingen bij de piekbuien die ons steeds vaker overkomen.

Meer verharding betekent ook meer materiaalgebruik in een wereld waar grondstoffen stilaan uitgeput geraken.

Meer verharding betekent ook meer kapotgereden trottoirs en meer onveiligheid voor (vooral de kleintjes onder de) voetgangers.

Maar ik begrijp dat dit voor de rechtgeaarde Vlaming nauwelijks argumenten zijn.

Dat heeft ook het Lierse stadsbestuur begrepen, want het speelde vooral één argument uit dat zelfs automobilisten begrijpen. Elke verharde parkeerplaats in een voortuin betekent een parkeerplaats minder op de openbare weg.

Wie nu nog volhardt in de boosheid, is écht een harde.

Over Kris Peeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010), 'Weg van mobiliteit' (2014) en 'Weg van het systeem' (2022). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Lector verkeerskunde aan de PXL Hogeschool in Hasselt.

Volgende »

  1. Als je niet in je voortuin mag parkeren dan moet je op de openbare weg parkeren… je argument dat er dus parkeerruimte zou bijkomen gaat totaal niet op (een wagen haaks op de weg in je voortuin neemt trouwens minder ruimte in beslag dan evenredig aan de rijweg). Of wacht, je gaat argumenteren dat de persoon er tijdens de dag niet staat omdat hij werken is, tja iemand anders is dan ook werken en zal er ook niet staan.

    Like

    Beantwoorden
    • Ik denk er ook zo over, volgens mij gaat ieder weldenkend mens erin mee. Maar ik merk het laatste jaar dat er nog maar weinig weldenkende mensen zijn (samen met de boeren verdwijnt ook het gezond boerenverstand). En daar rekenen ze in Lier wellicht op.

      Autoverslaafden gebruiken veel onlogische redenen om hun gelijk te krijgen:
      – De mindermobielen halen ze er enkel bij als ze circulatieplannen en autovrijze zones willen hekelen. “Hoe moeten die mensen zich dan verplaatsten”. Niet dat ze daar wakker van liggen, maar het is enkel en alleen maar omdat ze hun vrijheid niet beperkt willen zien.
      – Als het over milieuvervuiling gaat dan halen ze er ook dikwijls de verkeersremmers bij: “bij het afremmen en optrekken verbruiken we meer”. Dat is ook een drogreden. Als je echt met het milieu begaan bent dan rij je gewoon minder met de auto.

      Dus als je hen kan meekrijgen met een drogreden dan is dat ook een reden. En volgens mij gerechtvaardigd, want ze doen het zelf ook.

      Geliked door 1 persoon

      Beantwoorden
    • Het is eigenlijk keisimpel zou Adriaan van den Hoof zeggen: als je als bewoner voor je huis parkeert dan kunnen anderen niet meer op straat voor dat huis parkeren omdat anders de bewoner niet weg kan rijden. Het wordt een soort uitrit. Ook als zijn auto er niet staat gaat hij mensen lastig vallen die er staan omdat hij zijn auto voor de deur wil zetten. We hebben ooit een kotbaas gehad die zo zijn plekje voor zijn huis vrijhield. Trouwens die expert voor de afvoer van regenwater naar de bodem was ook niet juist over dat grind of steentjes voor het huis, In de bijbel van Koot ( gaat over riolering en afvalwater) kun je lezen dat die het water maar 5 tot 10 procent doorlaten. Hoe komt dit? Nou als je voortdurend gewicht op grond legt en er geen planten of andere organismen in die grond kunnen leven wordt het een soort Schots beton. Alleen door bioturbatie krijg je een open grond die het water goed doorlaat. Dus ook een gazon dat geen wormen of insectenlarven bevat in de grond laat ook veel minder water door. Het beste is dus bloemen , struiken e.d. waar door toegevoegde compost wormen, insectenlarven, springstaarten (zeer belangrijke diertjes) en eh mollen zich thuis voelen. En dat verhaal over die regenton geef die een overloop naar dat stukje grond zodat die veel water krijgt zodat die organismen in de grond kunnen overleven. Ja het gaat niet alleen over die reusachtige en speciale organismen die David Attenborough zo graag laat zien het gaat ook over die nuttige diertjens die wij niet zien of willen zien.

      Geliked door 1 persoon

      Beantwoorden
  2. Grind is waterdoorlatend
    Wordt zelfs gebruikt voor drainage

    Kris is helaas niet gaan fotograferen bij de Lierse schepenen achter dit initiatief
    Een gemiste kans, zeker in Koningshooikt
    Zij zullen natuurlijk schermen met “Vergund !”
    Alsof dat waterdoorlaatbaarheid bepaalt.

    Bij de geviseerde voortuinparkeerders in Boomlaarstraat, gaat dit niet ten koste van parkeermogelijkheid op de rijbaan: parkeerverbod

    Do as I say
    Not as I’ve done

    Like

    Beantwoorden
    • “Ja grind of steentjes zijn waterdoorlatend”, zou professor Koot zeggen en dan vragen: “In welke richting?”. “Ja van boven naar beneden”. “En van beneden naar boven en horizontaal” en dan voelde de student al nattigheid. Ja als er een flinke bui valt dan is die verdichte grondlaag, want daar gaat het uiteindelijk om het is niet een blokje grind in de tuin het is gelegd op ondoorlaatbare grond liefst nog aangestampt, een barrière en stroomt het horizontaal weg naar de straat. Je zou een losse zandlaag eronder kunnen doen, maar dan kun je je auto er niet meer op plaatsen. Professor Koot had niet zomaar bepaald wat de waterdoorlaatbaarheid is van verschillende soorten verharding, halfverharding en onverharde oppervlakken. Hij deed dit in een tijd dat we een enorme groei kregen van rioolwaterzuiveringsinstallaties ( RWZI’s) en het bleek dat bij flinke buien met verdund rioolwater uit gemengde rioolstelsels RWZI’s het niet aankonden en moesten spuien. Iets wat tegenwoordig in de UK nog altijd veel gebeurt volgens de recente gegevens.En ik denk dat dat in Vlaanderen niet anders is. Het is de aanzet geweest tot gescheiden en verbeterd gescheiden rioolstelsels . En nu zijn die gemengde rioolstelsels een extra probleem door de klimaatverandering. Grind heeft natuurlijk als voordeel dat het water niet aan de oppervlakte blijft staan maar dieper gaat zitten als de laag dik genoeg is en dan denken mensen dat het weg is: wat ik niet zie is er niet, en ze denken unidirectioneel. Of een hete dag en het regent op dat hete grind dan zal ook een groot deel verdampen, maar bij metingen bij industrieterreinen waar veel van dat grind werd gebruikt zagen we dat ondanks dat de ondergrond zand was er enorm veel afstroomde.
      Ik keek op mapsgoogle bij Boomlaarsstraat 208 zoals in die reportage van de vrt en daar zijn parkeervakken voor het huis ( is dat verouderd?), dus ik denk dat daar in ieder geval geen parkeerverbod is.
      En ik vind ook dat schepenen het goede voorbeeld moeten geven en dat zal in de gemeenteraad zeker naar voren gebracht worden.

      Geliked door 1 persoon

      Beantwoorden
      • Dat is een oude foto, je moet met street view wat verder in de straat gaan, dan zie je dat de bomen aan de andere kant vervangen zijn door huizen, het is daar dat alle voortuintjes verhard zijn.

        Like

  3. David het is niet die foto waarmee ik het adres heb vastgesteld, maar het filmpje: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/12/eigenaars-van-30-tal-woningen-in-lier-moeten-voortuin-weer-ontha/ . Je ziet een vrouw de brief voorlezen in de deuropening.

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: