RSS feed

(C)lockdown

Geplaatst op

Daar zitten we dan. Aan de rand van een nieuwe lockdown, al hoedt iedereen zich ervoor het zo te noemen. Een Clockdown dan maar? Vanaf morgen kennen we in deze provincie een avondklok.

De jongste jaren hield ik er al ergens rekening mee dat ik het fenomeen nog zou beleven. Maar zo snel had ik het niet verwacht.

De rechtvaardiging ervan is mij ook niet geheel duidelijk. Vermijden dat mensen na sluiting van de cafés feestjes bouwen op het publiek domein?

Zeker buiten de Grote Stad lijkt het me dan een disproportionele maatregel. En een selectieve, gezien intussen de vliegtuigen op de luchthaven van Deurne ongestoord storend mogen aan- en afvliegen.

Maar ik bekijk het van de zonnige kant (te meer daar die van de maan ons voortaan ontzegd wordt).

Wat mij betreft is met deze clockdown het belangrijkste argument tegen een veralgemening van het alcoholslot definitief onderuit gehaald – te meer daar dat argument gewoonlijk uit de hoek kwam van waar nu die avondklok is gekomen.

Wat dat argument was? Dat door een veralgemeend alcoholslot “iedereen wordt gestraft omdat enkelen zich niet aan de regels houden”.

Sowieso was dat een beetje met de haren getrokken. Bij een avondklok wordt inderdaad iedereen gestraft (want beperkt in zijn bewegingsvrijheid), terwijl bij een veralgemeend alcoholslot de nuchtere chauffeur zijn gewone gangetje kan gaan. Niks straf, wel een beloning: meer verkeersveiligheid en dus minder slachtoffers.

Maar kennelijk is de ene pandemie de andere niet. Anders konden provinciegouverneurs in wier provincie er opmerkelijk veel verkeersslachtoffers vallen (en laat de Provincie Antwerpen nu toevallig in dat geval zijn) zomaar een alcoholslot opleggen of, ik zeg maar wat, horecazaken sluiten die zich niet aan de wet op de beteugeling van de dronkenschap houden.

Over Kris Peeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010), 'Weg van mobiliteit' (2014) en 'Weg van het systeem' (2022). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Lector verkeerskunde aan de PXL Hogeschool in Hasselt.

Volgende »

 1. Ik maakte gisteren ook de bedenking dat we in het binnenland beperkt worden in onze vrijheid, maar in een volgepropt vliegtuig in het buitenland corona gaan halen (zo noem ik de vliegreizen, zeker voor vakanties, nu) geen probleem is.

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
 2. Walter Roelants

  “Anders konden provinciegouverneurs in wieR …” (meervoudsvorm)

  Like

  Beantwoorden
 3. “De rechtvaardiging ervan is mij ook niet geheel duidelijk. Vermijden dat mensen na sluiting van de cafés feestjes bouwen op het publiek domein?

  Zeker buiten de Grote Stad lijkt het me dan een disproportionele maatregel.”

  Ik woon niet in de grote stad, wel in een van de zuidrandgemeentes, en er klonk toch regelmatig verdacht veel nachtelijk (menselijk ) lawaai vanuit het aangrenzende groengebied hoor… Dus ik denk dat die regel nog niet zo absurd is.

  Ik heb een groter probleem met de mondmaskerplicht ook bij activiteiten als fietsen en sporten in niet-drukke gebirden 😦

  Like

  Beantwoorden
 4. Dries Callebaut

  De wereldwijde, radicale reacties op Corona doen dromen dat ooit de tijd rijp is om die andere sluipmoordenaar aan te pakken (de auto).

  Kloppen deze cijfers?
  Aantal overlijdens (jaarcijfers van de WGO, 2016):

  Hartlijden: 9,5 miljoen/jaar
  Beroertes: 5,8 mijoen/jaar
  COPD: 3 miljoen/jaar
  Luchtweginfecties: 2,9 miljoen/jaar
  Alzheimer/Dementie: 2 miljoen/jaar (van complicaties)
  Luchtwegkankers: 1,8 miljoen/jaar
  Diabetes: 1,7 miljoen/jaar
  Verkeersongevallen: 1,6 miljoen/jaar
  Darminfecties: 1,6 miljoen/jaar
  Tuberculose: 1,5 miljoen/jaar
  Griep: 650.000/jaar (5 miljoen besmettingen)
  Covid-19: 633.000/jaar (16 miljoen besmettingen, data na 8 maanden – overraportering voor overlijdens in verschillende landen)
  Malaria: 405.000/jaar (228 miljoen besmettingen)

  Van dit artikel: http://reflector.simplesite.com/446708050?fbclid=IwAR2hVKH9z_-ke-XmIbKlR9jtvbSLNptzk866T9aYSx5q51zD8TPbW_zX-C4

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: