RSS feed

Communiceren in tijden van Corona


Nu Corona niet langer in de eerste plaats een bier is, zelfs geen klein bier, bevinden we ons in een onuitgegeven situatie. Logisch dus dat sommige mensen last hebben om zich daaraan aan te passen.

Sommige mensen. Niet alle mensen. En zelfs niet de meeste mensen. Net daardoor vallen ze zo hard op. De meeste mensen houden zich braaf aan de regels van de social distancing. Slechts een minderheid doet dat niet.

Eerder dan de indruk te wekken dat die minderheid veel te groot is, zouden we beter dik in de verf zetten dat de meeste mensen écht wel het goede voorbeeld geven. Omdat positieve berichtgeving in tijden van Corona altijd wel van pas komt, jawel. Maar vooral omdat die boodschap veel meer mensen tot de gewenste gedragsverandering zal brengen.

Hoe dat komt? Eenvoudig: we houden er niet van uit de groep te vallen en we willen maar wat graag aardig gevonden worden.

In de verkeerskunde kennen we dat mechanisme ook – al zondigen we er nog vaak tegen in goed bedoelde communicatie. Zoals hier bijvoorbeeld:

Communicatie over boetes

Prachtig dat deze politiezone snelheidscontroles uitvoert én daarmee uitpakt: door erover te communiceren wordt de subjectieve pakkans groter en is er meer kans dat automobilisten hun snelheid gaan matigen.

Maar (even abstractie makend van de overload aan informatie op het bord) de communicatie gaat wel de mist in met de vermelding van het aantal boetes. 5254 wagens werden gecontroleerd en 1173 daarvan reden te snel.  Dat had ook als volgt gecommuniceerd kunnen worden: “Bijna 80% respecteerde de snelheidslimiet. Proficiat!”

Als hardrijder loop ik hier dan wel een felicitatie mis en val ik uit de groep. En ik ontdek dat te snel rijden blijkbaar toch minder normaal is dan ik dacht…

De kans dat ik mijn rijgedrag zal aanpassen, zal ook daardoor net iets groter zijn dan bij de boodschap dat er nog meer dan duizend waren zoals ik. Als we dan toch conformisten zijn, kunnen we er maar beter voor zorgen dat mensen zich conformeren aan het goede.

 

 

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Nieuw boek 'Weg van het systeem' verschijnt in februari 2021. Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hogeschool, afdeling Verkeerskunde

Volgende »

 1. Wat je schrijft is juist, Kris, maar moet je ook bedanken als minder dan de helft de snelheidslimiet respecteert?

  Like

  Beantwoorden
  • Opgelet: de enige info die gegeven wordt is het percentage bij de vorige radarcontrole.
   Geen aantallen gecontroleerde voertuigen en geen data tijdens welke gecontroleerd werd.

   We weten dus niet wanneer de vorige controle was en hoe lang die controle duurde.

   We weten wel dat de overheid de snelheid heeft verlaagd de laatste decennia en auto’s sneller kunnen optrekken & hogere maximumsnelheden halen. Dus dat veel mensen hun gewoonte grondig moeten aanpassen.

   De kans dat mensen hun gewoonte wijzigen is groter als ze heel vaak in het jaar aangemoedigd worden om dat te doen + er altijd & overal voldoende controle op is.

   Dus het % op dit bord lijkt eerder te wijzen op te weinig aanmoediging, een te sporadische controle & op te beperkte locaties.

   Sowieso lijkt het me nuttig om publiek te bedanken dat men het goede doet.
   Want een publieke bedanking voor het goede gedrag is een beloning voor wie het deed en tegelijkertijd een herinnering/waarschuwing voor iedereen wat het goede gedrag is.

   Like

   Beantwoorden
  • In dat geval misschien beter absolute aantallen geven? Bijvoorbeeld “Voorbije 3 maanden respecteerden 2867 bestuurders de snelheidslimiet. U ook? Dank je wel!”

   Los van de precieze inhoud, hebben dergelijke borden ook iets cynisch in zich.

   De snelheidsduivels, voor wie de boodschap bedoeld is, zijn immers vrijwel niet in staat de boodschap te lezen, omdat ze er te snel voorbijrijden. Het gaat dus letterlijk aan hen voorbij.

   Ergens moeten we zelfs blij zijn dat die borden niet gelezen worden door hen. Want aan hoge snelheden de aandacht op een verkeersbord met veel tekst richten i.p.v. op de weg, kan zware gevolgen hebben…

   Like

   Beantwoorden
   • Misschien dat enkel het aantal met goed gedrag vermelden inderdaad nog beter is dan een %.

    Ik meende eens gelezen te hebben over een flitscontrole waar op voorhand was gecommuniceerd onder de plaatselijke bevolking dat er ook een beloning verloot werd onder diegenen die gecontroleerd werden en zich aan de limiet hielden.
    Geen idee of zoiets meer effect had dan gewone aangekondigde flitscontroles.
    Waarschijnlijk wel.

    Je hebt gelijk dat sommige mensen die borden geen aandacht zullen schenken. Of kunnen schenken.
    Sowieso lijkt door de voorruit van een auto de verplaatsing trager te verlopen dan als men volledig vrij zicht heeft, zoals op een fiets.
    Mooi voorbeeld van waarneming van snelheid op https://twitter.com/AkiyoshiKitaoka/status/1224691032173842432

    Like

 2. Wel wel Kris, waar de politici nu al 30 jaar over kibbelen en jij misschien enkele grijze haren aan te danken hebt, krijgt een klein virusje voor mekaar in een paar dagen : de files oplossen.
  Als Mama Natuur boos is scheer je je maar beter uit de weg. Misschien zal ze de situatie toch nog recht kunnen zetten. Voor jouw goede begrip : ik heb het niet alleen over mobiliteit. Jammer dat het zo moest, vooral voor de slachtoffers en verzorgers die ik erg bewonder voor wat ze gaan doen. Maar het is zo vaak zo gegaan.

  Like

  Beantwoorden
 3. Over communicatie gesproken. Het taalgebruik bij de coronagekte. “Blijf in uw kot!” schreeuwen overheden en media. Mensen worden blijkbaar beschouwd als beesten. Geen méns die er aanstoot aan neemt.

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: