RSS feed

Huisarrest


Toen ons land vorige vrijdag niet in een onafzienbare verkeerschaos stortte, was de teleurstelling welhaast unaniem.

Ons was een verschrikkelijke sneeuwstorm beloofd met alles wat daar normaal gesproken bijhoort: kettingbotsingen, slippartijen, vrachtwagens in schaar, gevallen fietsers en voetgangers, files zonder begin en zonder einde.

In de plaats daarvan kregen we een perfecte doorstroming met vlot rijdend verkeer en capaciteit op overschot. Dat viel tegen, want de meesten hadden zich thuis voor de buis geïnstalleerd, zich verkneukelend in een overdosis verkeersellende en een kijkfile vanuit de luie zetel. Helaas, de witte sneeuw bleef uit en daarmee dus ook de zwarte. Daar ging dat heerlijke gevoel de dans te zijn ontsprongen.

Sneeuwval

De weersvoorspellers hadden zich vergist – een mogelijkheid die inherent is aan voorspellingen, anders hadden we ze wel aankondigingen genoemd. Daardoor waren alle getroffen voorzorgsmaatregelen zonder voorwerp geworden en dus gingen wij verongelijkt zitten pruilen als burgermannetjes die netjes hun brandverzekering hebben betaald en zich nadien bekocht voelen omdat het huis niet is afgebrand.

We staken de draak met mijn naamgenoot-de-minister die zo vermetel was geweest preventief op te roepen om thuis te werken. Als politici nu ook al vooruit beginnen te denken, welke zekerheden hebben wij dan nog?

Met onze a posteriori-wijsheid weten we zijn gedrag aan een onbehandelde sneeuwneurose en noemden we zijn voorzichtigheid ‘roekeloosheid die de economie miljoenen heeft gekost’. Inderdaad, voorzichtigheid heeft het nadeel dat het na een goede afloop altijd overbodig lijkt te zijn geweest. De appreciatie ervoor is dan ook navenant.

Behalve een gebrek aan dankbaarheid, was er ook en vooral verontwaardiging en regelrechte boosheid. Terecht, wat mij betreft. Tenslotte hield de minister ons thuisblijvers een spiegel voor met daarin een ongemakkelijke waarheid: als wij niet naar de file gaan, is er helemaal geen file. Of anders gezegd: als het al die andere dagen wél file is, dan is dat onze verantwoordelijkheid en schuld.

Het was dan ook meer dan verdiend, dat huisarrest.

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hasselt, afdeling Verkeerskunde

Volgende »

 1. “roekeloosheid die de economie miljoenen heeft gekost” Zonder de structurele files is er geld bespaard, longen gespaard en misschien zelfs mensenlevens (minder en dus veiliger autoverkeer).

  Beantwoorden
  • Vond ik ook zal zo’n bizar statement. Net alsof de structurele files geen miljoenen kosten? En dan zwijgen we nog voor alle externe kosten zoals luchtvervuiling, ongevallen etc. En daarnaast: ofwel hebben mensen van huis uit gewerkt ofwel hebben ze verlof genomen. Dus hoezo schade?

   Beantwoorden
 2. Als het sneeuwt en vriest dat de hele maatschappij stilvalt wordt steen en been geklaagd.
  Als het niet sneeuwt en vriest en de algehele maatschappij zodoende ook niet stilvalt is het ook niet goed.

  Het is voor de mensen die alles uitrekenen in economische euro’s nooit goed.
  (ik zou gaan denken dat het peuters zijn die niet weten wat ze willen)

  Beantwoorden
  • @de liggende fietser. Het doet me denken aan het artikel ‘Helft van de verkeerslichten is overbodig’ [1] van een jaar terug, met oa. de zin ‘Niet alleen is een hoge mate van verkeersregeling nefast voor de veiligheid, de economie en het milieu, het jaagt ook de weggebruikers, de belastingbetalers en de gemeenschap op hoge kosten’. Daar leek het soms ook uitsluitend te gaan over de “economische euro’s”. Er stond wel ook de zin “Als we daar consequent 30 kilometer per uur zouden aanhouden, kunnen negen van de tien lichten weg”, aldus Maarten Matienko van VAB. Dat lijkt me op zich wel te kloppen.

   Het doet me ook denken aan het artikel ‘Waarom willen we waarde toch altijd in geld uitdrukken?’ [2] van gisteren.

   [1] https://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2561437
   [2] https://www.apache.be/opgemerkt/2018/02/13/waarom-willen-we-waarde-toch-altijd-in-geld-uitdrukken/

   Beantwoorden
   • Vanaf een bepaald aantal auto’s per uur in 1 bepaalde richting op een kruispunt zijn verkeerslichten nodig om het autoverkeer te regelen. Anders loopt het vast.

    Bij de zachte weggebruikers wordt het punt waarop het autoverkeer zo druk wordt dat men overstapt naar vervoer via auto al eerder bereikt (maar bv. bij kinderen en ouderen valt het nog eerder).

    Moesten automobilisten consequent 30 km/h rijden zodat 9 van de tien verkeerslichten weg konden, zoals Maarten Matienko van de VAB stelt, dan zou de barrièrewerking van autorijstroken nog groter worden dan nu. Waardoor nog meer mensen verplicht zouden zijn om zich via de auto te verplaatsen of te laten verplaatsen.

    De gevolgen berekenen in euro’s van autodoorstroming (en al de andere gevolgen negeren, waarvan de meeste zelfs niet eens in euro’s zijn uit te drukken) is een puur theoretische oefening die ook een heel gebrekkige oefening is.

    Waarom in geld uitdrukken (geld is slechts een ruilmiddel) en waarom slechts een klein deel ervan: nl. autodoorstroming?

    Alles van waarde in geld willen uitdrukken zorgt ervoor dat alles van waarde waardeloos wordt. Want geld is een ruilmiddel. Maar alles van waarde is uniek en kan dus onmogelijk omgeruild worden. Ook al wil er iemand geld voor geven, de verkoper kan dat niet vervangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: