RSS feed

Fosteritos

Geplaatst op

Baskenland studiereis 2017 (208)

Terug naar Bilbao, want we zijn er nog niet over uitgepraat. Er is daar sinds twintig jaar ook een metro (met op dit moment 3 lijnen, 48 stations en 175.000 gebruikers per dag). Handig, niet in de laatste plaats doordat hij over in- en uitgangen beschikt. Die komen de bruikbaarheid echt wel ten goede.

Ze zien er uit als glazen slakkenhuizen. Dat is een beetje paradoxaal voor een bij uitstek snel vervoermiddel als een metro, maar niemand neemt daar aanstoot aan. Integendeel. De inwoners van Bilbao (Bilbaoëzen, Bilbaoërs?) noemen ze liefkozend ‘de Fosteritos’, naar de ontwerper ervan, sir Norman Foster.

Dat de gebruikers je ontwerp spontaan met je naam gaan aanduiden, moet zo ongeveer het mooiste compliment voor een architect zijn.

 

Geen wonder dat Foster er de beste herinneringen aan overhoudt. Hij getuigt ervan op een metromuur – zelfs voor de graffiti zorgt hij zelf:

Bilbao Fosteritos Metro (6)

De metro als een bijna-religieuze ervaring neerzetten en de link leggen met de kracht van verandering, Norman Foster kan het.

De lof die hem te beurt viel is terecht wat mij betreft. Foster vond met zijn ontwerp een perfect evenwicht tussen rustige discretie en uitnodigende vindbaarheid.

Bilbao Fosteritos Metro (8)

Het daglicht begeleidt de roltrappende reiziger nog een eind in de diepte en verderop wachten metrostations van een weldoende betonnen soberheid – jawel, dat kan.

Bilbao Fosteritos Metro (9)

En passant ontdekten we dat een metro niet noodzakelijk een uitvergrote versie van de binnenkant van een kleverige afvalbak hoeft te zijn. Voor properheid gaven we dan ook een welverdiende negen.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: