RSS feed

Naar buiten gekeerd huiselijk geluk


Over geluk gesproken. Michael Van Peel beweert in zijn boek ‘Van Peel tot evenaar’, over zijn tocht Antwerpen-Dakar per Vespa, dat geluk is als een verloren Legoblokje: “Je vindt het pas wanneer je stopt met zoeken. Dan trap je er los in.”

Mij overkwam het enkele weken geleden toen ik voor het eerst sinds lang nog eens doelloos onderweg was in mijn eigen stad. In een straat die niet direct bekend staat om haar grootse geluksarchitectuur, werd ik verrast door dit kersttafereel in het raam van een doodgewoon rijhuis.

huiselijk-geluk-in-de-vitrine-2

Gefascineerd bleef ik staan en keek als de eerste de beste zevenjarige mijn ogen uit naar dit binnenstebuiten gekeerde huiselijke geluk.

Het duurde niet lang of de bewoners verschenen aan de voordeur. Wat ik ervan vond? En of ze de lichtjes moesten aansteken? Ik hoefde zelf geen vragen te stellen om meer te weten te komen.

huiselijk-geluk-in-de-vitrine

Het was een uit de hand gelopen hobby en intussen een traditie om na 15 november een stukje van de huiskamer op te offeren om er een vitrine van te maken. “Vroeger stond het tafereel in de living, maar dan waren wij de enigen die ernaar konden kijken. Nu kan iedereen meegenieten. En elk jaar maak ik een ander tafereel. Het is fantastisch om de gezichten van de kinderen te zien,” glunderde de man, “zeker als ik dan plots het treintje laat vertrekken. Ik bedien het vanuit mijn zetel.” Hij lachte ondeugend. “Sommige kinderen komen er elke dag voor terug.”

Aan de glinstering in zijn ogen zag ik dat hij niets overdreef.

Een beetje warmer zette ik mijn wandeling voort. Een trein die gelukkig maakt, daar kan de NMBS nog iets van leren, kon de mobiliteitsfreak in mij niet nalaten te denken.

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Nieuw boek 'Weg van het systeem' verschijnt in februari 2021. Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hogeschool, afdeling Verkeerskunde

Volgende »

 1. guido matheussen

  Hartverwarmend, en … en zolang dit nog bestaat, is er nog hoop voor de mensheid.

  Like

  Beantwoorden
 2. Misschien rijdt die trein nog wel op tijd ook. En ik denk niet dat de bestuurder om de haverklap staakt 😉

  Like

  Beantwoorden
 3. Xavier De Busser

  en waar kan ik dat treintje vinden Kris? Ik moet wel bekennen dat ik, als treinbegeleider, toch vaak mijn uiterste best doe om mijn reizigers gelukkig te maken 😉

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: