RSS feed

“Voortschrijdend inzicht”


We kunnen er cynisch over doen en ‘voortschrijdend inzicht’ wegzetten als een eufemisme voor ‘van gedacht veranderen’. Waarbij ‘van gedacht veranderen’ dan als iets verwerpelijks beschouwen – terwijl we ondertussen in discussies en debatten toch alles uit de kast halen om anderen precies dat te laten doen.

Het is dus met een dubbel gevoel dat ik beken: mijn houding tegenover het ‘mobiliteitsbudget’ is de afgelopen weken kritischer geworden. Eerst was ik er voorstander van, ervan overtuigd dat het een ontegensprekelijke vooruitgang is in vergelijking met het huidige systeem dat mensen in de auto dwingt, zonder hen zelfs maar de keuze te laten.

Na veel lectuur en veel gesprekken met specialisten in zowel mobiliteit als fiscaliteit, ben ik er intussen van overtuigd dat het mobiliteitsbudget, zeker in de vorm waarin het vandaag op de regeringstafel ligt, geen stap vooruit is.

Integendeel zelfs. Het risico is groot dat het voorstel de met veel moeite op de agenda gezette problematiek opnieuw begraaft. Dat is geen goede zaak omdat daardoor tal van perverse effecten op het vlak van mobiliteit, ruimtelijke planning, sociale rechtvaardigheid en fiscaliteit bestendigd zouden worden. Ik heb geprobeerd het uit te leggen in De Standaard van dit weekend, onder de titel ‘De Mattheüs Turbo’.

De hamvraag én dus de ultieme toets voor een alternatief is voor mij de volgende: leidt het mobiliteitsbudget tot betere mobiliteit en transparantere fiscaliteit of blijft het een officieel ontwijkmechanisme met perverse neveneffecten?

Merk op dat dit een andere vraag is dan die ‘voor of tegen salariswagens’ (en indien voor, ‘voor wie’). Misschien vermag ze de verlammende ideologische links-rechts-tegenstelling te overstijgen.

Want als ik de afgelopen twee dagen één ding heb geleerd, dan is het dat een vruchtbaar debat slechts kan bestaan bij de gratie van de juiste vraag.

AudiBUS

Het compromis? De Audibus

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: