RSS feed

Hamburg: een verpletterende indruk (1)

Geplaatst op

Mijn uitstelgedrag begint stilaan te gelijken op dat van onze Vlaamse minister van milieu. Laat ons het dus maar eens eindelijk over Hanzestad Hamburg hebben, anders komt het nooit meer goed met het beloofde verslag van onze studiereis.

Al is er natuurlijk een verzachtende omstandigheid, die meteen een ‘spoiler’ is voor het vervolg van dit verhaal: ik werd nogal teleurgesteld in Hamburg. En afgaande op de reacties van vele van mijn medereizigers: ik niet alleen.

Toegegeven, het regende en het sneeuwde toen we Hamburg inreden en zo’n weersfactoren komen zelden de eerste impressies ten goede.

Gooi daar nog eens wat avondspits bovenop en een Mercedesster als ‘baken’ van de stad en je weet dat de stad zich van haar beste kant zal moeten laten zien om dit nog goed te maken.

IMG_3180

Helaas is de eerste indruk vaak de juiste.

 

IMG_3197

Een beeld dat zo zou kunnen dienen voor de volgende van Pink Floyd.

Hamburg is een stad van grote verkeersinfrastructuren (voor auto’s, voor schepen, voor treinen) die even vaak scheiden als verbinden.

IMG_3184

Het uitzicht van ons hotel op niveau van de plint.

Hamburg is een zwaar ‘geïnfrastructureerde’ stad waarin de maat van de mens vaak zoek is. De architectuur versterkt dit eerder dan het te corrigeren. Al is er wel vaak aandacht besteed aan een levendige plint, veel gebouwen hebben door hun afmetingen een ronduit ‘verpletterend’ effect op wie zich te voet of met de fiets door de stad verplaatst.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

  1. Kris, ben je ook in Wilhelmsburg wijk geweest? (een soort ecologische wijk).De Energiebunker en de Energieberg?

    Beantwoorden
  2. Een half jaar terug heb ik Hamburg een bezoek gebracht. mijn vriend zat dan in een rolstoel en heb hem door de helft van het stad geduwd, een 20km in totaal hebben we afgewandeld en ik was verbaasd door de goede voetpaden voor rolstoelen. er waren weinig plaatsen die ontoegankelijk waren.
    Bijna overal vlotte overgangen en brede voetpaden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: