RSS feed

Münster (2)

Geplaatst op

De segmentering van routes met een welgekozen inplanting van bomen is een bewuste strategie. Ze keert terug in het hele historische stadscentrum van Münster.

Dat veronderstelt natuurlijk dat de bomen méér mogen zijn dan ‘schaamgroen’ en letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen. Sommige exemplaren zijn dan ook uitgegroeid (sic) tot heuse monumenten.

IMG_3098

Reuzenkersen bij een kastanjeboom. Ik ben er niet achtergekomen wat het verband was.

Maar terug naar onze eerste boom… Hij zuigt ons naar de Rosenplatz, meteen een prachtig voorbeeld van wat je met een plein kan doen als je het autoblik weghaalt.

Het is zondag net na de middag, het heeft net nog zwaar geregend en dus is er nog vrijwel geen volk op straat. Maar toch oogt het pleintje, aangelegd in eenvoudige kleinschalige materialen, allesbehalve saai en verlaten. Er is sprake van ingebouwde serendipiteit: de kans op aangename ontdekkingen en verrassingen zit ingebakken in de architectuur van de plek. Allerlei elementen  verwijzen naar menselijke activiteiten: een brievenbus, wachtaccommodatie voor de bus, terrassen, een wildeboekenkast en banken rondom de boom.

Die twee laatste zorgen ervoor dat hier vertoeven niet automatisch gelijk staat aan consumeren, een euvel waaraan steeds meer openbare ruimten lijden.

IMG_3052

Behalve de bushalte en de brievenbus zijn alle elementen uitgevoerd in ‘natuurlijke’ zachte materialen.

IMG_3054

Wat ongetwijfeld ook bijdraagt aan de intrinsieke Gemütlichkeit van de plek zijn de lage straatlantaarns en, vooral, de huizen rondom. De schaal ervan is in verhouding en stuk voor stuk hebben ze met hun vele vensters ‘ogen op het plein’. Sociale veiligheid is niet noodzakelijk een kwestie van bewakingscamera’s.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

  1. Pingback: Münster (2) — De Andere Kris Peeters – INTERIEUR EN BOUW

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: