RSS feed

Zichtbaar verliefd


In 1948 schreef George Orwell de visionaire roman ‘1984’ waarin hij de komst van een Big Brother-samenleving voorzag. De realisatie van zijn voorspelling liep enkele decennia vertraging op, maar intussen zijn de beschrijvingen akelig accuraat. De publieke ruimte is minder dan ooit privé.

We zijn er stilaan aan gewend geraakt om, al dan niet met hoedje, overal te kunnen worden geobserveerd en gevolgd door anonieme camera’s.

Toch komt er nog wel eens protest tegen deze evolutie – soms zelfs uit zeer onverwachte hoek, zoals hier in Leuven, waar een camera al een tijdje in stille staking is gegaan.

verliefde camera

Al houdt de inzender van deze foto, Toon Toelen, het eerder op een geval van cameraverliefdheid. Zeg niet dat het onmogelijk is: waarom zouden wij camera’s menselijke eigenschappen ontzeggen als we het over auto’s hebben in termen van ‘hij’ en ‘zij’?

Een en ander werd trouwens ook al voorspeld door een romanschrijver. In dit geval luisterde die naar de naam Asimov en ook hij lijkt op meer dan één terrein het gelijk aan zijn kant te krijgen.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Zo’n romantisch beeld! De liefde van een camera voor een paal verdient respect! Of liever heropvoeding?

  Beantwoorden
 2. Aha, zo ziet verstoppertje spelen met een camera eruit.
  Het is duidelijk de beurt aan de camera, die zegt net:
  … zeven, acht, negen, tien,
  … wie niet weg is, is gezien.
  😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: