RSS feed

Een lezerstraal


In mijn vorige blogbericht was ik streng voor Lelystad – of toch voor hun caleidoscopische stadstheater. Maar u kent de traditie: we gaan in crescendo.

Vandaag dus een goed woordje over de bib van Lelystad. Een superlatiefje dan nog wel: het is zowat de knapste bibliotheek die ik ooit zag – en ik zag er toch al wel wat in mijn leven.

Lelystad bib (7)

Volgens de stadsgids is deze bib ‘ingericht als een Kenniswarenhuis waarbij bezoekers heerlijk struinen langs de boekenboulevard.’ Serendipiteit lijkt bij het ontwerp het richtinggevende principe te zijn geweest en het maakt dat zowel de oud(re) als de piepjonge bezoeker geprikkeld wordt om op verkenning te gaan of zich te laten verrassen door onbekende, nieuwe dingen.

Lelystad bib (4)

Toen ik er was, op een banale woensdagmiddag, was het er een druk in- en uitlopen en dat was in deze bib nu eens niet storend maar vooral gezellig. Dat komt door het overweldigende ruimtegevoel én door de vele mogelijkheden om je af te zonderen om rustig te lezen , iets op te zoeken of (voor de kinderen) brutaal languit te gaan liggen.

Lelystad bib

Hoe de bib van de toekomst er in het almaar digitalere tijdperk uit zal zien, weet niemand, maar wellicht gaat het toch in deze richting van een uitnodigend en spannend belevenis-, ontmoetings- en ontdekkingscentrum met het hele jaar door culturele activiteiten (wat architect Joost Ector in ‘De Architect’ van vorige maand ‘festivalisering’ noemt, maar dat klinkt mij onbedoeld pejoratief in de oren).

Kers op de taart, zij het eronder (en daarmee een voorbeeldige verlevendiging van de plint), is het aangename buffet dat, zoals het hoort bij een bib, over ‘free wifi’ beschikt en luistert naar een woordspeling: de Eetalage. Kijk, dààr word ik nu eens goed gezind van.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Eén reactie »

  1. Xavier De Busser

    Prachtig bouwwerk die bib Kris en daar kunnen wij hier nog een puntje aan zuigen…Je zou voor minder meer gaan lezen 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: