RSS feed

Geef de toekomst wat haar toekomt


Volkswagen vol verrassingenDe wet van de schaarste doet zijn werk: naarmate er almaar minder toekomst is, neemt de belangstelling ervoor toe. De toekomst van de mobiliteit is duidelijk een trending topic. Geregeld word ik gevraagd even in mijn glazen bol te kijken en een antwoord te geven op de vraag hoe de toekomst van de mobiliteit er uit zal zien.

Wat deze mens dan ook vertelt, binnen de kortste keren gaat het dan over elektrische zelfrijdende auto’s die er zitten aan te komen. Zo niet morgen dan toch overmorgen.

Terwijl mijn boodschap toch vooral is dat de toekomst van onze mobiliteit 1) niet vastligt (zodat we ze dus helemaal niet moeten delegeren aan technologen en technocraten) en 2) vermoedelijk buiten het paradigma van het automobilisme ligt (vermits dat tegen z’n grenzen beukt en niet ‘volhoudbaar’ is).

Een toekomst die nog open ligt, waarover we zelf kunnen beslissen én die nog verrassingen in petto heeft, ik zou denken dat dit een aantrekkelijk perspectief is.

Maar het blijkt vooral een moeilijke boodschap te zijn – en soms zelfs een onpopulaire. Alsof het zo’n geruststellende gedachte is onze toekomst in handen te leggen van General Motors (‘de nieuwe Opel Karl Marter!’), VW (‘de nieuwe Volkswagen Tiran’), Tesla (zo lang de subsidies strekken) of Google (‘We know everything about you’).

Schijnbaar zijn we het niet meer echt gewend ons een toekomst te ‘dromen’ of, voor de zelfverklaarde realisten voor wie dit prachtige woord negatief beladen is, te ‘bedenken’.

Begin deze maand woonde ik in Arnhem een studiedag bij over het thema en de debatten blijken boven de Moerdijk hetzelfde te klinken als eronder. Mijn reflectie hierop vinden jullie op de blog van Ruimtevolk, die ik trouwens warm kan aanbevelen.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Eén reactie »

  1. “Schijnbaar zijn we het niet meer echt gewend ons een toekomst te ‘dromen’”

    Dat gevoel heb ik al langer. De mensen “dromen” vooral binnen de lijntjes. “We” hebben blijkbaar schrik gekregen van het onbekende. Net als een dier dat in een te klein hok huist en zoekt om eruit te raken tot de deur wordt opengezet…

    Of anders gezegd, ik heb al enkele jaren het gevoel in de moderne middeleeuwen te leven.
    (de technologie gaat er dan wel razendsnel op vooruit, fundamenteel verandert er niets, meer zelfs, mag er niets veranderen)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: