RSS feed

Zonde van de zondag


Vandaag was hij in het nieuws: de teloorgang van de zondag. Dat de secularisten een verkeerde strijd voeren, schreef ik anderhalf jaar geleden al toen ik in DS Avond een weekje ‘De Mening’ voor mijn rekening nam. Ik recycleer de tekst, omdat hij helaas nog niets aan actualiteitswaarde heeft ingeboet:

ZON

Er is een tijd geweest dat wij de zon vereerden. Niet door twee weken op een strand te liggen bakken, maar met een heuse zonnecultus. Halfslachtige monotheïsten die we zijn, eerden we haar zelfs door de Dag des Heren haar naam te geven. De zondag was de zevende dag, die door Constantijn (“tot op zijn sterfbed opperpriester van de zonnecultus”, zegt Wikipedia) in 321 na Christus tot officiële rustdag werd verheven.

Van deze deal tussen heidenen en christenen blijft niet veel meer over. De Zevende Dag is nu een televisieprogramma, de rustdag meer en meer een werkdag. En dus een gewone weekdag.

Naarmate mensen consumensen worden en de verzorgingsstaat wijkt voor die van de vrije markt maakt de vijfdagenweek plaats voor de perpetuüm mobile-maatschappij, waarin niets nog ooit tot stilstand komt.

We zijn een open maatschappij, toch als het aankomt op openingsuren. Zeven dagen op zeven, vierentwintig uur op vierentwintig, het jaar rond. Met nachtwinkels en zondagshopping imiteert de fysieke wereld de virtuele van het internet. Dag en nacht worden inwisselbaar, de dagen onderling ook. De zondag wordt een dag zoals er zeven zijn in een half dozijn.

Geen inspanning is te groot, geen middel te min om komaf te maken met het anachronisme van de rustdag. Rust roest, zo wil het gezegde en dus gaan politici creatief aan de slag om hun eigen regels en wetten te omzeilen. Oorden waar geen lor te zien is worden omgedoopt tot toeristische trekpleisters. Zondagsvergoedingen worden overboord gegooid in the race to the bottom. Anderen deden het al, dus moeten wij ook als we niet ten onder willen gaan.

De waarheid is dat we allemààl ten onder gaan. Eerst de zondag en de diversiteit der dagen. Daarna wijzelf.

De prijs voor ons stachanovisme is hoog. We ruilen gemeenschappelijke tijd voor versnipperde tijd: vaarwel maaltijd met de hele familie, vaarwel samen kijken naar de wielerkoers, vaarwel verenigingen die drijven op de regelmaat van vrijwilligers. De warme samenleving wordt koud gepakt. Er is geen kans meer om de dingen te laten bezinken en twee keer na te denken. Bedachtzaamheid verkruimelt tot onbezonnenheid. In één beweging doen we afstand van het recht op landerigheid, op tijdelijke doelloosheid en serendipiteit. De toevallige ontmoeting en de onverwachte ontdekking sneuvelen in naam van de plicht tot efficiëntie. Flaneren wordt toerisme, openheid van winkels vervangt die van geest.

Saluut  tenslotte aan de buffer die ons de veerkracht gaf om de schokken van de week op te vangen. Dat rust boost, zullen ze pas ontdekken wanneer alle dagen maandagen zijn geworden en wij allen lunatics. Misschien staat er dan een politicus op die pleit voor een Copernicaanse revolutie. Met de zondag als middelpunt.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Het einde van het weekeinde
  is nu echt wel nabij.
  Geen dag meer over
  van rust en plezier.

  Weken zonder begin of einde
  vliegen zo voorbij.
  Dan is het zo ver,
  iedereen weekdier.

  Beantwoorden
 2. Laat de rest maar doen, ik heb zopas 4/5 aangevraagd 🙂 Morgen zaterdag met de familie gaan eten en zondag weer eens een lekker luie dag zonder verplichtingen, dát is pas vrije tijd – niet-werktijd zonder agenda 🙂

  Beantwoorden
 3. Lunatics…zalige woordspeling…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: