RSS feed

Keek op de Week


Zo. De kop is eraf. Niet dat het redelijk was iets anders te verwachten, maar het nieuwe jaar lijkt voorlopig bedroevend veel op het oude.

De krantenkoppen en nieuwsberichten klagen over meer verkeersslachtoffers, meer files en minder parkeerplaatsen. Tegelijk hangt de autoreclame consequent een beeld op van een wereld zonder ongevallen, parkeerproblemen of files. Een spagaat om ‘U’ tegen te zeggen, maar niemand die zich er druk om maakt. Er bestaat niet zoiets als sjoemelpubliciteit. Reclame is legaal liegen. En eerlijk zeggen dat je bedriegt is ook een vorm van eerlijkheid.

De media blijven voorspelbaar dezelfde kost opwarmen: files en parkeerproblemen moeten worden opgelost, het openbaar vervoer moet beter worden maar er moet op worden bespaard, elektrische auto’s en vooral véél elektrische auto’s zijn de toekomst.

Wegwijzer

Het is mooi om te zien hoe de mobiliteitsthema’s geframed worden volgens altijd dezelfde logica.

De stad Gent ‘verloor’ in alle kranten 800 parkeerplaatsen. Nergens werd er 5 kilometer ruimte ‘gewonnen’.

Deredactie.be berichtte over het nieuwe circulatieplan van de Arteveldestad onder de hoofding: “Zo zullen we vanaf 2017 door Gent moeten rijden.” Door, voor wie het nog niet door mocht hebben.

Het voorruitperspectief is nooit ver weg, zelfs niet in de communicatie van de stad zelf. In haar aankondiging van de grootste voetgangerszone van het land heeft ze het argeloos over ‘verkeersvrije’ straten.

Noorwegen blijkt dan weer een lichtend baken voor ons land, want nergens ter wereld rijden er meer elektrische auto’s dan ginds. Ze betalen geen verkeersbelasting, geen btw, geen tolgelden, geen parkeergelden en ze mogen op de ‘filevrije’ busbanen. Eigenlijk parasiteren ze massaal op de Noorse staatskas en betreft het een gigantische belastingtransfer naar de vermogenden, maar alleen een knies(n)oor maalt daar om. De Standaard voorzag een foto van het Noorse wonder van volgend hilarisch onderschrift: “Wie elektrisch rijdt, heeft toegang tot de filevrije busstroken, zoals deze op de snelweg E18 bij Oslo, die gevuld is met elektrische auto’s.” (mijn cursivering) Straks staat ook de bus weer stil en kan er schande worden gesproken over de onbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer.

Over openbaar vervoer gesproken. Deze week werd ook de Spartacustram ten grave gedragen (de dag nadat Limburgse files als een nieuw fenomeen werden onthaald) en werd in alle ernst gesproken over de wenselijkheid van treinsporen die doodlopen in Brussel.

In de marge ging het ook nog over alcohol (Bobcontroles die meer dan 11% van de bestuurders betrappen, één op vijf chauffeurs die toegeven de laatste drie maanden onder invloed te hebben gereden, zelfverklaarde ‘mobiliteitsorganisaties’ die het over een ‘kleine minderheid’ hebben en niemand die aan de alarmbel trekt), ging het een beetje over leasingmaatschappijen die nog een vloot dieselwagens insloegen voor de fiscale gunsttarieven werden opgeheven (en morgen weer zullen beweren dat dankzij hen het wagenpark sneller ‘schoner’ wordt), ging het nauwelijks over de nieuwe scheurtjes in het Uplace-dossier (de regering zal het oplappen) en ging het helemaal niet over salariswagens.

De Ideale Wereld zal nog wel eventjes louter een televisieprogramma blijven. En mijn kamp zal nog wel even duren.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Nou hier in Nederland is het niet veel anders.

  Beantwoorden
 2. “De stad Gent ‘verloor’ in alle kranten 800 parkeerplaatsen. Nergens werd er 5 kilometer ruimte ‘gewonnen’.”

  En dit betreft slechts 1,9% van de bovengrondse parkeerplaatsen. En 1,7% van het totaal aantal parkeerplaatsen. Waarbij het nog maar de vraag is of die 5000 ondergrondse parkeerplaatsen wel optimaal benut worden.

  “Deredactie.be berichtte over het nieuwe circulatieplan van de Arteveldestad onder de hoofding: “Zo zullen we vanaf 2017 door Gent moeten rijden.” Door, voor wie het nog niet door mocht hebben.”

  Door en moeten! Hoezo moeten? De meeste mensen zijn helemaal niet verplicht door Gent te rijden, ze moeten dus niets.

  Beantwoorden
 3. Hans Grymonprez

  een verschil met hoe met het in Toulouse gedaan heeft (met een veel groter historisch centrum dan Gent): “Capitale du Sud-Ouest, Toulouse fait plus de place à la promenade et aux rencontres dans son centre ancien. Objectifs ? Tisser plus de liens et pour favoriser le mieux vivre ensemble. Réaménagement de rues emblématiques, création de places et placettes, nouveaux squares, implantation d’un mobilier urbain de qualité dévoilent petit à petit le visage du nouveau centre-ville”. Voetganger (bina) baas in Toulouse, ook in het oude centrum van Genua komen nog amper auto’s binnen. Er wordt veel naar het Noorden gekeken terwijl veel steden in het Zuiden ons voorbij steken, zowel qua visie als resultaten.

  Beantwoorden
  • Inderdaad zo dat het zuiden aan een mooie inhaalbeweging (in beide betekenissen) bezig is. Alleen wil ik Genua toch een beetje nuanceren: een groot deel van het centrum bestaat uit zulke smalle steegjes dat een auto er gewoon niet door kàn – dat maakt ‘keuzes’ soms al wat makkelijker. De kustsnelweg snijdt er overigens nog steeds de stad af van de zee.
   Leonard Pfeijffer zegt het in zijn magistrale roman ‘La superba’ (over Genua en nog veel meer) zo: “Het (hoge gebouw in de oude haven – kp) is overal zichtbaar, maar probeer er maar eens te komen. Te voet zou het in theorie vanuit het centrum in een uur te doen zijn, ware het niet dat je dan twee snelwegen moet oversteken. Anders neem je de metro naar Dinegro, maar er gaan verhalen over mensen die van daar nooit zijn teruggekeerd.”

   Beantwoorden
 4. De Noorse politiek was er niet zo zeer een van subsidie, maar van niet meer zo versmachtend belasten. Klein verschilleke.
  Dat betekende dat een elektrische auto voor velen betaalbaar werd.
  Een kleine VW e-up werd er zo goedkoper dan de gewone benzineversie.
  Hier kost die tot 3 keer meer.
  Noorwegen heeft de elektrische auto betaalbaar gemaakt voor iedereen, iets dat ik hier niet echt zie gebeuren.
  Uiteraard kocht wie het zich kan permiteren, liever een dikke Tesla.
  Maar die sponsoren we hier in B aan 120% , de meeste zijn immers “bedrijfswagens”.

  Waar het versmachtend belasten van autobezit toe leidt, kan je in Denemarken zien: een oud, aftands, milieu-onvriendelijk, en onveiliger dan mogelijk wagenpark bestaande uit absurd veel fiskaal voordeligere “lichte vrachtwagen” op geel kenteken.

  Oh wacht, die kan je dan tegen betaling van extra verkeersbelasting toelaten in de stad …
  Leve de Lage Emissie Zone aka de Low Ambition Zone aka de High Tax Zone

  Beantwoorden
  • WegWanBeheer,

   jij gelooft waarschijnlijk niet in de internalisering van de externe kosten. Of geloof je niet dat het autoverkeer allerlei kosten met zich mee brengt die voorlopig niet worden doorgerekend?

   Het is niet omdat er binnen een regelgeving sprake is van misbruik (wagens onterecht onder de categorie ‘lichte vrachtwagen’ plaatsen gebeurt ook hier) dat de basisregel slecht is. Je argument is vergelijkbaar met het argument dat het laten betalen in containerparken (voor de kostelijke verwerking van afval) het sluikstorten stimuleert.

   Renaat

   Beantwoorden
   • Zie het rapport “Internalisering van externe kosten van transport in Vlaanderen” (Studie uitgevoerd in opdracht van MIRA), gratis te lezen. Maar het leest wel niet als de achterkant van “De Druivelaar”. Sommige termen zijn me zelfs niet duidelijk.

    “De externe kosten zijn de kosten voor de maatschappij door files, luchtvervuiling, klimaatverandering, ongevallen, geluid, schade aan infrastructuur maar voor fietsen ook de baten voor de gezondheid. […] De huidige belastingen en heffingen dekken maar een deel van de marginale externe kosten. De mate van internalisering is het grootst voor wegverkeer en meer bepaald voor personenwagens. De benzinewagen betaalt gemiddeld genomen zelfs te veel. ” Zie http://www.tmleuven.be/project/miraexternekosten/index.htm

    Vreemd dat de bezinewagen teveel betaald. Ik had altijd gedacht dat ons wagenpark (van welk type dan ook) en bijhorende financiële kosten onvoldoende waren om die externe kosten waarvan eerder sprake te dekken. Ofwel was ik verkeerd, ofwel interpreteer ik dit verkeerd.

   • Welke kosten voor fietsen worden doorgerekend, nu exclusieve fietsbruggen stilaan meer kosten dan een brug voor auto’s, fietsen en voetgangers ?

    Blijkbaar heb ik dan een uitstekend argument, Renaat.
    Je moest eens weten hoe sluikstorten hier in Lier geëxplodeerd is sinds DifTar ingevoerd werd – met bijpassende verhoging van de tarieven .
    http://tinyurl.com/jcfryut
    De “installatie-met-burgemeester” werd zelfs gebruikt … om in te sluikstorten !

    Vlaams gewest haalt jaar na jaar meer sluikstort op.

   • @WegWanBeheer,

    je reactie over de kosten van de fiets toont aan dat je weinig begrijpt van de internalisering van de externe kosten. Dat verbaast me niet en is op zich niet erg. Maar spijtig genoeg heb je toch je mening klaar, niettegenstaande die gebrek aan kennis.

    Ook je opmerking dat “exclusieve fietsbruggen stilaan meer kosten dan een brug voor auto’s, fietsen en voetgangers ?” slaat natuurlijk nergens op.

 5. Freek Willems

  Beste Kris,

  Ik heb dat artikel op deredactie.be geschreven en bewust voor die titel gekozen. Omdat dat net de inzet van het plan is: het hele systeem van hoe we “door” Gent rijden, aanpakken.
  Vriendelijke groet,
  Freek Willems

  Beantwoorden
  • Beste Freek,

   Dank voor de ‘bekentenis’ – en de toelichting. Ik begrijp ze.
   Maar dan nog is er sprake van een voorruitperspectief: fietsers en OV-gebruikers kunnen nog steeds ‘door’ Gent rijden. Ik zou de inzet van het plan positiever hebben geformuleerd: verblijfskwaliteit garanderen aan wie in Gent woont, werkt of het bezoekt. Het doorgaande autoverkeer aanpakken is daar dan een logische consequentie van. Nu suggereert de titel ook dat de/onze mobiliteit en bewegingsvrijheid beperkt wordt, terwijl het tegendeel het geval zal zijn: automobilisten zullen een ommetje moeten maken, maar daardoor komt er ruimte vrij voor de andere verplaatsingswijzen en voor een ander gebruik van de publieke ruimte. Niet?

   Beantwoorden
   • Freek Willems

    Daar valt zeker iets voor te zeggen. Ik denk dat de tekst wel kan. Maar ik begrijp dat de titel tot verschillende interpretaties kan leiden en anders had gekunnen. Sowieso is in ons land over mobiliteit schrijven geen sinecure. Je zit met een groot deel van de publieke opinie die elk plan van de overheid een aanval op hun auto en vrijheid vindt. Ook een deel van de politiek trouwens. Daarnaast zijn er de plannen van verschillende steden om hun stad leefbaar te houden/maken. En er is ook je eigen mening die je natuurlijk niet in het artikel mag verwerken. 🙂 Hoe dan ook ik neem je bedenkingen mee voor toekomstig schrijfwerk. Groet.

   • Alleen al door de woordkeuze zit de eigen mening (of die van de krant, website, …) onvermijdelijk verwerkt in het artikel.

    En neen, de inzet van het plan is dus niet hoe men ‘door Gent moet rijden’, dat is jouw persoonlijke interpretatie van het plan.

  • Het is die “we” die dringend eens aangepakt moet worden. In Vlaanderen gebeurt 12 procent van het woonwerk verkeer met de fiets. Inderdaad geen erg hoog cijfer. In steden liggen de waardes echter rond de 30 procent, tel daarbij alle -18 jarigen die om onduidelijke redenen niet als ‘mensen’ worden gezien in transportstatistieken, en je ziet dat die ‘we’ eigenlijk maar een deeltje is van de massa.
   Media laten zich al te vaak nog leiden door die algemene cijfers, waardoor er meer en meer een wij-zij gevoel ontstaat tussen stedelingen en buitengebiedbewoners (die zich overigens niet alleen in mobiliteitsdiscussies uit).

   Beantwoorden
 6. Volmondig mee eens! (overigens zit het voorruitperspectief zo diep dat ‘zelfs’ ik me er soms aan bezondig (ik heb een echtgenote om me daar dan mee te confronteren). Vriendelijke groet, Kris

  Beantwoorden
 7. Watteeuw zei in een VRT-reportage “Gent blijft bereikbaar voor minder mobiele mensen”. Ik moest meteen denken aan alle gezonde mensen die voor elke korte verplaatsing de auto nemen. Soms lijken het ook mindervaliden die zich niet meer op eigen kracht (willen) voortbewegen, en door hun massale auto-keuze inderdaad voor veel immobiliteit zorgen.

  Beantwoorden
 8. Nog een auto-centrische kop: “U stond nooit langer in de file”:
  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150713_01775830

  Ook beschikbaar in meervoud: “We stonden nog nooit zo lang in de file”:
  http://www.ringtv.be/nieuws/nooit-eerder-stonden-we-zo-lang-de-file

  Anderzijds wel te begrijpen in een auto-verslaafd land als België…

  Intussen op de radio: reclame over auto’s, autoverzekeringen, leaseplannen, file-apps, zelfs over instant medicatie die je “zonder water bij de hand in de auto kan nemen”, elk half uur filemeldingen, de presentator die het heeft over “als je nu in de auto zit”…

  Beantwoorden
 9. De liberale politici (zoals hier Marino Keulen) die met hun luxe-auto een lift aanbieden op de treinstakingsdagen waren deze week voor mij het symbool van ze-snappen-er-de-ballen-van.

  Beantwoorden
 10. Ik zie niet in wat er mis zou zijn met treinen niet langer door Brussel te laten rijden. Ik walg van het Vlaams-Nationalistisch discours van Bart DW, en dat is voor mij absoluut niet de drijfveer..
  Ik ben specialist in pptimalisatie van systemen (ingenieur met nog een bijkomend opleiding). Het treinverkeer zou stukken betrouwbaarder en efficiënter worden wanneer treinen niet langer van Luik tot Oostende rijden en van Antwerpen tot Charleroi. Zorg gewoon voor een zeer snelle pendeldienst tussen Brussel Zuid en Brussel Noord, en laat treinen niet langer verder rijden dan Brussel Zuid en Noord de absolute bottleneck van ons spoorwegnetwerk.
  Door daar mee te stoppen zou er enorm veel verbeteren. Dit iis gewoon toepassen van Goldratt (theorie of constraints).
  Kan jij me een zinnige reden geven waarom ik gevolgen moet dragen van een incident tussen Gent en Oostende wanneer ik de trein neem van Tienen naar Brussel of Leuven? Door al die ingewikkelde trajecten over die bottleneck wordt het verkeer gewoon véél te ingewikkeld (en het inplannen van de bottleneck ook).

  Beantwoorden
  • Rian van der Borgt

   Je moet dan ten eerste de stations in Brussel-Noord en -Zuid twee keer zo groot maken en verder verlies je een hoop reizigers, aangezien meer overstaps dat nu eenmaal als gevolg hebben. En daarvoor heb je dan meer materieel en personeel nodig, want dat is ook een gevolg.
   Er valt zeker wel iets te zeggen voor meer treinen die Brussel vermijden, maar dan hoofdzakelijk als extra treindiensten.
   Verder denk ik niet dat de stiptheid (van de reiziger!) significant verbetert als je de echte redenen voor de vertragingen niet aanpakt. Het doorknippen van treindiensten (of het toevoegen van steeds meer buffertijd) is eigenlijk slechts symptoombestrijding.

   Beantwoorden
   • Als mensen door zo’n systeem sneller ter plaatse zijn, verlies je geen reizigers. En zolang wanneer je op die manier extra treindiensten invoert helpt het niet, je moet je bottleneck vereenvoudigen. Het is veel meer dan een symptoombestrijding. En je hebt een pak minder personeel nodig.

 11. Ook opvallend … Waarom is een niet winstgevende luchthaven die recht moet gehouden worden met subsidies een goede zaak voor de werkgelegenheid, economie, … (http://atv.be/nieuws/luchthaven-is-een-goede-zaak-voor-heel-de-regio-antwerpen-22917) en is een niet winstgevende NMBS (volgens diezelfde partijen) die recht gehouden moet worden met subsidies een slechte zaak?

  Beantwoorden
  • En amper 14% pendelt met openbaar vervoer.

   Kijken we ook even naar de subsidies voor Brussels-South ?
   Deurne is lang stiefmoederlijk behandeld geweest.
   Fort 3/Borsbeek is geklasseerd om te vermijden dat de startbaan verlengd en Deurne als luchthaven leefbaar werd … Jaren later , als het kalf bijna verzopen is, gaat men dan een peperdure tunnel voor de baan leggen.

   De omgeving barst van die forten, en ze allemaal bijhouden gaat overduidelijk niet.

   Beantwoorden
   • @ WegWanBeheer,

    ook in deze reactie laat je weer zien dat je meestal enkel de klok hebt horen luiden maar geen flauw benul hebt waar de klepel hangt.

    Je mag dan de verkeersregels en de reglementering betreffende de verkeersborden en verkeersinfrastructuur goed kennen, daar lijkt je kennis over mobiliteit (en aanverwanten) toch op te houden.

    Neen, niet alle forten moeten behouden blijven. Er zijn ondertussen ook al een pak forten verdwenen.
    Ik geloof niet zomaar dat het Fort 3 geklasseerd is geweest (als wat?) enkel om de verlenging van de luchthaven van startbaan van luchthaven Deurne mogelijk te maken. Graag je bron voor deze bewering.

    En ja, ik vind elke subsidiëring van luchthaven absurd, dus wat is je doel van de verwijzing naar die luchthaven.

 12. Echt om droevig van te worden, dit stukje … 😥

  Beantwoorden
  • Inderdaad een pareltje: “Het veelbesproken Gentse circulatieplan, dat in Gent voor heel wat verkeershinder zal zorgen, is nog maar een eerste stap.” Overigens benieuwd naar de namen van de experts die het over gettovorming hebben…

   Beantwoorden
   • “Zo zullen inwoners en bezoekers niet langer van de ene naar de andere wijk kunnen rijden, omdat nu nog cruciale verbindingswegen en -bruggen worden afgesloten”

    Ik stel me hierbij een Berlijnse Muur voor…
    De auteur is echter gewoon het stukje “met de auto” vergeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: