RSS feed

Kan kunstgras de wereld redden?


Kunst is kunst natuurlijk. En kunst kan misschien zelfs de wereld redden.

Kunstgras bijvoorbeeld. Toegegeven: helemaal iets anders dan graskunst, maar in deze middens is enige dichterlijke vrijheid absoluut veroorloofd. Dat zal zo meteen duidelijk worden.

Maar eerst de aanleiding. Niet ver van waar ik woon, ligt een sociale woonwijk die, zoals vele sociale woonwijken, gekenmerkt wordt door een merkwaardige combinatie van kleine woningen en grote auto’s. En vooral: veel auto’s. Dat durft al eens voor problemen zorgen. Daarvan is het parkeerprobleem waarschijnlijk het minste, want het makkelijkst op te lossen. Dan maak je toch gewoon een parking van je voortuin? Om het acceptabel te houden kan je eventueel wat plukjes schaamgroen aanbrengen, maar een verplichting is dat niet.

Voortuinparkeren

Voortuinparkeren is de ideale oplossing. Je hebt geen last meer van andere auto’s voor de deur en je hebt altijd plaats. Dat het openbaar groen er bij inschiet, is collateral damage. Een mens kan niet alles willen.

In zo’n wijk met ‘voorparkings’ in plaats van voortuinen, springt een hofje dat er nog wél is natuurlijk meteen in het oog. En dat doet het helemaal wanneer het ook nog eens verdacht groen is.

Een kleine inspectie van niet eens zo heel dichtbij bracht het bedrog aan het licht. Wat ik zag was geen voortuin maar een imitatie van een voortuin. Ik zou bijna zeggen: een nepvoortuin, maar daarmee zou ik het kunstgras schromelijk te kort doen. Het was namelijk écht kunstgras, niet van dat goedkope namaakkunstgras.

Kunstgras

Laat ons eerlijk toegeven. Dit oogt netjes. Als de naden hier en daar niet waren losgekomen, hadden we kunnen gewagen van een perfect gazonnetje. De natuur verbeterd als het ware. Bas Haring zou er tevreden bij staan knikken. Voor degenen die Haring niet kennen: het is de auteur van het boek ‘Plastic panda’s’. Daarin citeerde hij, ik verzin niks, de verscheidenheid aan smurfenfiguren als een moderne, niet noodzakelijk minderwaardige en in ieder geval minder bedreigende vorm van biodiversiteit. Overigens is een rijkdom van miljoenen soorten nergens voor nodig, want kijk maar naar de automobielwereld: driekwart van de wereldproductie is voor rekening van veertien fabrikanten en zijn onze auto’s er slechter van geworden? Nou dan!

Maar gelukkig is er nog menselijke diversiteit en ben ik dus Bas Haring niet. Ik vroeg mij dus af: moet ik hier nu blij om zijn of niet? Blij, want deze bewoners (ongetwijfeld oud en versleten of 24/7 in de weer om onze economie overeind te houden) hebben zich dan wel niet fysiek maar toch financieel ingespannen om de voortuin er uit te laten zien als een voortuin. Kennelijk vinden ze wat groen in hun straat toch nog belangrijk.

Niet blij: dat groen nemen ze wel heel letterlijk. Een groene woestijn, het is dus wel degelijk mogelijk. Als er straks een beton op de markt komt met een grasprint en die is goedkoper, is de kans groot dat ze die nemen. Al is de biodiversiteit van kunstgras vandaag ook al behoorlijk groot. Een kijkje op http://www.kunstgrasnet.be deed een hele wereld voor me open gaan.

Het “meest realistisch” is ‘Kunstgras Naturel’, of wat had u gedacht. Of het zo realistisch is dat er ook mos en onkruid tussen staat, wordt niet vermeld. Waarschijnlijk niet. Ook dit zal wel een verbeterde versie van de natuur zijn. Geen realiteit, maar augmented reality.

Voor de volbloed-luiaards is er Kunstgras Chill. Voor de meer avontuurlijk aangelegde liefhebbers is er Kunstgras Discovery en voor wie meer iets met de Franse slag wil is er Kunstgras Magnefique (sic) in de aanbieding. Verder ook nog Spring (in alle seizoenen!) en Fresh New (zeker in het begin). Mooi! Prachtig! Maar nog voor verbetering vatbaar.

Zelf denk ik dan spontaan aan spuitbussen met grasgeur (want plastic in de zon gaat ruiken naar, tja, plastic in de zon). En natuurlijk ook aan grasmaaiers. Niets maakt zo’n kunstgazon geloofwaardiger dan een achteloos op een perkje achtergelaten grasmachine. Authenticiteit, dromen we daar allemaal niet van?

Voorts dacht ik ook aan andere kleuren dan groen. Groen is zo voorspelbaar. En laat ik nu zo’n avontuurlijk ingesteld type zijn dat aan de Discovery nog niet genoeg heeft. Ik verwacht me liever aan het onverwachte. Blijkt dat het niet-groene kunstgras al zijn intrede heeft gedaan. Er is al onder meer Kunstgras Chocolate en Cappuchino (sic). “Zeg wat u drinkt en wij zeggen wat uw gazon is.”

Al is de concurrentie scherp, het grappigste zijn toch de teksten op deze kunstsite. Wat vindt u van deze doordenker: ‘een kunstgrastapijt is zacht, natuurlijk en toch net echt’. Blijkbaar is een onnatuurlijk grastapijt dat echt lijkt makkelijker te fabriceren dan een natuurlijk dat echt lijkt. Om Multatuli te parafraseren: niet is wat het lijkt en zelfs dat niet.

Enfin, bij de rubriek ‘leginstructies’ ben ik opgehouden met lezen. Leek me meer iets voor kippen. Voor de nadelen moet je trouwens ook niet op deze site zijn. Daarvoor bestaat Wikipedia. Die vermeldt als minpunten van kunstgras onder meer:

 • minder mogelijkheden voor tuinieren
 • minder geschikt voor kinderen en huisdieren
 • er zijn geen of minder vogels en vlinders

Niks onoverkomelijks, lijkt het. Niet tuinieren? Even ernstig zijn, daar was het ons om begonnen. Huisdieren, de naam zegt het zelf, moeten binnen blijven. Dus dat is geen argument. En voor kinderen is dat niet anders. Vroeger ja, toen er nog geen Playstation bestond, toen moesten kinderen noodgedwongen buiten spelen. Maar die tijd ligt gelukkig achter ons. En dat er geen of minder vogels en vlinders zijn? Dat is in tuinen met écht gras toch ook al zo? Bovendien zijn vlinders eerst rupsen en doen vogels hun gevoeg op het gazon. Zo heb elk nadeel ook z’n voordeel (want het moet niet altijd Multatuli zijn).

Hoewel. Er is ook geen grasgeur of dauw, zegt Wikipedia. Het heeft bovendien de uitstraling van een uniform vloerkleed. En: een kunstmatig gazon is warmer dan een echt gazon. Lees: je kunt er je voeten aan verbranden.

Om dus even terug aan te knopen bij onze beginvraag of kunst de wereld kan redden: nee, niet eens een voortuin.

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hasselt, afdeling Verkeerskunde

Volgende »

 1. Nu ga ik (waarschijnlijk tegen de verwachtingen van Kris in) toch even de verdediging van het kunstgras op mij nemen.

  Maar laat ik eerst pleiten voor een natuurlijk tuin. In een land waar steeds minder ruimte is voor de natuur (en met ministers van leefmilieu die absoluut niet van plan zijn daar verandering in te brengen), is elke stukje natuur een winst. Niet enkel voor allerlei planten en dieren is een natuurlijke tuin van belang, het zorgt ook voor een aangenamere omgeving waar de mens zich beter thuis voelt.
  Het verdwijnen van echte (liefst een beetje verwaarloosde) tuinen die vervangen worden door verharding, carports, kunstgras, … maakt me niet gelukkig.

  Maar kunstgras is niet altijd zo erg dan het lijkt. Of beter gezegd, het kan nog erger. Kunstgras heeft, zelf vanuit milieu-oogpunt, mogelijk wel wat voordelen t.o.v. gewone verharding en – hoe paradoxaal het ook mogen klinken – waarschijnlijk zelf t.o.v. echt gras.

  Hoezo? Het kunstgras vervangt immers vaak zaken die ook helemaal niet milieuvriendelijk zijn. Kunstgras is in tegenstelling met tegels waterdoorlatend. En terwijl diverse soorten verharding (bestaande uit kleinschalige elementen) door minder milieubewuste mensen onkruidvrij worden gehouden met allerlei chemische rotzooi is dat bij kunstgras voor zover ik weet niet nodig.

  Maar een kort gehouden grasvlakte is van alle opties misschien nog wel de milieu-onvriendelijkste. Zo’n grasvelden hebben vanuit ecologisch oogpunt ook weinig waarde (ik noem ze al lang groene woestijnen), vragen regelmatig bemesting (vaak niet duurzaam kunstmest), worden ‘mooi’ gehouden met allerhande verdelgingsmiddelen (insecticiden, mosbestrijdingsmiddelen en andere herbiciden en dienen regelmatig gemaaid te worden (vaak nog met een fijnstofverspreidende benzine of dieselmaaier die ‘normenloos’ is wat uitstoot betreft.

  Ik ben nog geen levencyclusanalyse tegen gekomen over dit onderwerp (als iemand hier wel weet van heeft dan hoor ik het graag), maar een kunstgrasveld zou er nog wel eens beter kunnen uitkomen dan een intensief onderhouden ‘natuurlijk’ grasveld. In het rijtje van allerlei mogelijke manieren om voortuinruimte in te richten scoort kunstgras misschien nog niet bij de slechtste. Wat natuurlijk niet als een pleidooi voor kunstgras gezien moet worden. Laten we a.u.b. de natuur terug wat ruimte geven.
  En bij ‘onvermijdelijke grasvlaktes’ (sportvelden, golfvelden, ligweides, …) sluit ik niet uit dat kunstgras de minst slechte keuze is.

  Beantwoorden
  • Als tuinier moet ik toegeven dat je gelijk hebt Renaat, alhoewel het ook ‘anders’ kan. Ik gebruikte als prof de fiskars momentum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.935326369839747.1073741837.903151146390603&type=3
   En ik kon de mensen overtuigen om 1 keer om de 2 weken te maaien zodoende hadden vb klavers de tijd om te bloeien. Of ik laat kleine ‘eilandjes’ van klaver gewoon staan.

   Helaas is er nogal sterke focus op in het hedendaags tuinieren op dat alles ‘proper’ en ‘netjes’ moet zijn wat dat ook mag betekenen 🙂

   Je ziet nog dat veel ‘oudere’ mensen een moestuin hebben. Welke bij ‘renovatie’ gewoon gebetoneerd worden. Tuinieren wordt niet meer aanzien als een hobbie blijkbaar 😦
   Veel tuiniers hebben ook weinig kennis om een mooie, ecologische en onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen. Ze hebben wel al het materiaal om te boel te betoneren en dat is wat ze aanraden.

   Beantwoorden
 2. Of het nog erger kan?
  Eens gelezen dat ze in Israel een probleem hadden met bruin gras (verdord door droogte).
  Een van de opties was het groen spuiten (verven dus) terwijl ik dacht waarom sproeien ze er geen water op. Het herstelt zichzelf dan wel. Maar misschien, dacht ik wel te kort door de bocht, of te logisch.

  Beantwoorden
  • Het idee om gras groen te spuiten met verf is natuurlijk idioot. Maar er gewoon water opsproeien is natuurlijk al even problematisch in een gebied dat met tekorten aan drinkwater kampt. Zelf in België zijn er momenten waarop de overheid afraadt (of de lokale overheid zelf verbiedt) om grasvelden te besproeien.

   Beantwoorden
 3. Wat later gaat men dan klagen dat de boel onder water staat bij een buitje …

  Beantwoorden
 4. Regenwater moet je verplicht opvangen, maar bouwgrond 3/4 verharden is geen probleem.
  Als Kafka in Vlaanderen geboren was, had niemand ‘m gekend …

  Beantwoorden
  • Ook bij het leggen van verharding is men door de Vlaamse regenwaterverordening verplicht om dat water deels te infiltreren en dan te bufferen. Als iedereen zich aan deze regelgeving zou houden (wat spijtig genoeg niet het geval is), dan zouden er geen extra problemen meer ontstaan met een te hoog aanbod van regenwater dat niet goed kan afgevoerd worden. Het is echter het decennialange beleid dat de oorzaak is van de huidige problemen.

   Maar omdat kunstgras waterdoorlatend is, is de overstromingsproblematiek geen valide argument tegen kunstgras.

   Beantwoorden
 5. Mij valt vooral het kapotgereden openbaar groen op op de foto. Dat zie je vaak, perkjes die schaamteloos worden gebruikt om op te draaien of parkeren.

  Beantwoorden
 6. Ik stoor me ook meer aan die perkjes die platgereden zijn. Waarom geen lage struikjes op die plaatsen, daar blijft iedereen vanaf.
  En dat kunstgras, gazon is niet veel beter, zeker niet als ze daar dan nog selectieve onkruidverdelger liggen op te spuiten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: