RSS feed

De gezondste bank

Geplaatst op

Welke bank is de gezondste? Het hangt er maar van af hoe je het bekijkt. Als het gaat om de ethisch gezondste, dan komt de eer in ons land vermoedelijk de Triodosbank toe. Gaat het om de financieel gezondste bank, dan hebben die van Argenta wellicht gelijk.

Hoewel. In mijn thuisstad kwam er recent concurrentie opzetten vanuit onverwachte hoek. Het stadsbestuur investeerde er in een zitbank op een plek die tot voor kort fungeerde als een modderpoel voor terreinwagens die zich ook eens nuttig wilden voelen.

Gezondste bank

De nieuwe bank zou wel eens ‘gezonder’ kunnen zijn dan de bank-met-het-appeltje-voor-de-dorst.  Om te beginnen écht gezonder, want in tegenstelling tot wat gedacht wordt doen zitbanken niet zitten maar juist wandelen. De omgeving wint aan kwaliteit en nodigt mensen uit om te voet te gaan. En oudere mensen kunnen dankzij de bank wat langere afstanden afleggen in etappes, waardoor ze plots (opnieuw) wandelbaar worden.

Mensen die bewegen, dat zijn mensen die langer fit en dus gezond blijven, die meer sociale contacten leggen en daardoor gelukkiger zijn, waardoor ze (opnieuw) minder ziek worden.

Als het geen absolute beleidsprioriteit was om nog maar eens te berekenen hoeveel de ‘transfers’ bedragen van het ene landsdeel naar het andere, dan had ik durven suggereren eens te becijferen wat de maatschappelijk én financiële baten zijn van een oordeelkundig ingeplante zitbank.

Wedden dat geen enkele bank zo rendabel zou blijken als een zitbank?

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Eén reactie »

  1. Maar er karren vlak voor die bank nogal wagens voorbij die nog veel smeerlapperij uitstoten, de gezondste bank staat waarschijnlijk ergens in een bos. Maar fijn initatief, wat meer banken.? Het haalt oudere mensen uit hun isolement.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: