RSS feed

Ceci n’est pas…


Dit is geen

Ook al gaf Magritte zijn pijp aan Maarten, sindsdien is het nooit meer opgehouden. Het was van ceci n’est pas ici en ceci n’est pas là.

Ook het H. Hartziekenhuis in Lier liet zich niet onbetuigd. Het laatste stukje grasperk dat in de loop der jaren geen parkeerplaats is geworden wordt aangeduid met een stevige ontkenning: ‘Dit is geen picknick-, lig- of hondenweide’. Wat het dan wel is, blijft – op de juridische catalogisering ‘privaat terrein’ na – onvermeld. Een kijkwei? Schaamgroen? Niemandsland? Een tewerkstellingsplaats voor de vastbenoemde tuinier? Een strooiweide voor vergeten patiënten?

Toch is het bord niet gespeend van informatie. Ook zeggen wat iets niet is, kan veelzeggend zijn. In dit geval wijst de aanduiding op behoeften die kennelijk wel bestaan, maar waaraan niet wordt voldaan: een plaats om te rusten of zich eens lekker in het gras te wentelen, ruimte voor een déjeuner sur l’herbe (met of zonder kleren) of een plek om de hond te laten rennen en zijn natuurlijke behoefte te laten doen.

Op gevaar af dat het Lierse ziekenhuis morgen een hondentoilet aanlegt dat ook als ligweide mag worden gebruikt, wil ik hier toch een lans breken om aandacht te hebben voor vooral de menselijke behoeften die in ziekenhuisomgevingen al te vaak schromelijk over het hoofd worden gezien.

Stel dat we daar nu eens creatief over zouden nadenken? Het zou tot ziekenhuisomgevingen leiden die in niets nog zouden lijken op de letterlijk en figuurlijk ziekmakende omgevingen die vandaag de dienst uitmaken – zelfs al zou dat, nu ik er stil bij sta, banen kunnen kosten. Als dat geen baanbrekend idee voor de 21e eeuw is: rond alle ziekenhuizen een geneeskrachtige ‘gezondenhof’.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Ik heb nooit iets begrepen van die ‘groene woestijnen’ (in dit geval staan er gelukkig nog wat bloemetjes). Hebben we echt genoeg ruimte om er zo kwistig met om te springen en om ruimte onbenut te laten.
  Begrijp me niet verkeerd, ruimte benutten betekent zeker niet dat er parking, rijweg, bebouwing, … moet op voorzien te worden, wel dat er bewust meerwaarde aan wordt gegeven. Naargelang de situatie kan dat dus ook betekenen: groentetuin, ecologische tuin, vijvertje, infiltratiebekken, speeltuin, sportveldje, braakliggende natuur (belangrijk voor vlinders en insecten), hondenweide, petanquebaan, kunstwerk, … Er zijn talloze mogelijkheden die allemaal zoveel ‘beter’ zijn dan een graszone welke:
  – veel onderhoud vergt
  – weinig ecologische waarde heeft
  – weinig andere natuurwaarde heeft voor de mens
  – meestal veel te veel kunstmest vergt

  Beantwoorden
  • Voor veel mensen betekent natuur een gemillimeterd gazon (liefst zo groot mogelijk), omringd door een strak gesnoeide haag en een betonnen vijver waarin vissen rondjes zwemmen. Zo’n tuin wordt dan onderhouden met kankerverwekkende onkruidverdelgers en vervuilend machinaal geweld zoals grasmachines/traktors, haagscharen en bladblazers (‘vieze bladeren’). En de echte natuur? Daar zijn ze allergisch voor (pollen, dieren) of hebben ze schrik van (insekten, spinnen, muizen,…) die dan ook nog eens gedood moeten worden. Een imposante waakhond die overdag binnen opgesloten zit is dan weer wel welkom. Kinderen mogen vaak ook niet meer gaan spelen in de echte natuur, want die is vaak weggebetonneerd of de weg er naar toe is levensgevaarlijk. En dan heb je ook nog gevaarlijke pedofielen rondlopen. Nee, niet meer in bomen klauteren of over beken springen, mama en papa kopen wel een grote trampoline omringd door een hoog net (via Google Maps zie je dat het wemelt van dergelijke trampolines). De iPad of een spelconsole zijn natuurlijk nog veiliger.

   Beantwoorden
   • Helaas een realiteit! Er zijn er dan ook nog die zelfs geen gemillimetreerd gazonnetje meer willen, maar meteen alles verharden. Dan hebben ze extra parking en hoeven ze dat vervelende gras niet meer te maaien. Er zijn gelukkig ook wel tegengeluiden te horen; in Leuven b.v. kan je gratis zaadpakketjes krijgen om wilde bloemen te zaaien en her en der klinken er oproepen om toch tenminste een deel van je tuin “wild” te laten.

 2. Ik vermijd die plek zo graag dat ik als Lierenaar begot niet weet waar je de foto getrokken hebt 😉
  #respectez_les_pelouses
  we zaaien wat gras, maar durf er niks mee doen …

  Beantwoorden
 3. Zo’n ziekenhuis heeft er natuurlijk geen belang bij dat mensen zich op dat weitje ontspannen, er moesten maar eens minder zieken van komen.

  Beantwoorden
 4. Ik zou eens passeren met een schaap aan de leiband…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: