RSS feed

Warm en koud


Broodautomaat2

Eerlijk. Ik ben al blij geweest dat ze bestonden, de broodautomaten, iconen van de verkavelingscultuur. Schrijver Walter Van den Broeck vergelijkt ze met de kapelletjes van weleer, waarvan ze behalve de locatie vaak ook de vorm overnamen. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Zo ver gezocht is het nu ook weer niet.

Automaten kunnen een mobiliteitsoplossing zijn in de ver-van-alles-af-verkavelingen en in gehuchten die te klein zijn voor een eigen neringdoener. Maar moeten we er ook fundamenteel blij mee zijn? Zijn het in essentie geen stoplappen om het schip van de doorholeconomie drijvende te houden?

De doorholeconomie: de eeuwige tredmolen die geen dag of nacht meer kent, geen zondag van een weekdag kan onderscheiden, geen winter van een zomer. Zeven dagen op zeven, de klok rond gaan we door en moet alles kunnen en beschikbaar zijn: alles-altijd-onmiddellijk-overal.

Het is nog maar de vraag of de werkelijkheid niet weerbarstiger is. Gaan we ’s nachts en ’s zondags naar de winkel omdat we niets liever willen of omdat onze tijd gekoloniseerd is door de economie. Ongemerkt lieten we ons reduceren tot een homo economicus die consumeert opdat er geproduceerd kan worden en produceert opdat er geconsumeerd kan worden. Niet de behoeften van mensen doen er toe, wel de behoeften van de economie. Burning up the planet, burning out the people.

En toch is er geen warmte meer. Zelfs de warmste bakker is nu kil geworden. Waren de kapelletjes nog verzamelplaatsen van mensen, aan de broodautomaat komen we het liefst niemand tegen. Dat is veiliger en dan kunnen we er vlak voor parkeren.

Menselijke contacten, daar hebben we Facebook voor.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Ik woon in de buurt een warme bakker die naast een aantal mooie (tot zeer mooie) vriendelijke jonge dames in de winkel ook een uit de kluiten gewassen broodautomaat heeft.
  Wat me zeer verrast is dat er heel wat mensen zijn (vooral autogebruikers) die overdag (dus tijdens de openingsuren) de tijd niet hebben/nemen om in de winkel even te komen aanschuiven (ook al staat er niemand te wachten) maar direct/snel in de automaat hun brood halen.
  Van een vereenzamende en verkillende maatschappij gesproken,
  iets waarbij naar mijn gevoel FB ook aan bijdraagt.

  Beantwoorden
  • Als compensatie voor de file waar ze net uit komen. Of als er geen wachtrij is: als voortzetting op het anonieme en individualistische autogevoel. Als je je altijd in een stalen kooi verplaatst, voel je je misschien ook meer aangetrokken tot andere stalen kooien, in plaats van face-to-face contact (zoals fietsers onderling).

   Beantwoorden
 2. Hier in de (ruime) buurt heb je nog een alternatief voor de homo mobilis: de drive in bakkerij. Wel een warme bakker, met menselijk contact, maar dan speciaal voorzien om met de auto je brood te halen. Anderhalve ton staal en kunststof verplaatsen om 800 g brood te halen…
  Gelukkig ben je er even welkom te voet of met de fiets (hoewel de foto op hun site het anders doet uitschijnen).

  http://www.bakkerijdewulf.be/het-loopt-op-wieltjes-de-drive-bakkerij

  Beantwoorden
  • Of een drive-in van een fastfood-restaurant: het toppunt van een sedentaire levensstijl icm overmatige calorie-inname.

   Beantwoorden
  • Mijn reactie ging over diezelfde bakker 😉
   Ik had bewust de drive-in weggelaten.

   Beantwoorden
  • Onze warme bakker heeft geen drive-in, maar sommige klanten interpreteren het wel zo: zo dicht tegen elkaar en tegen de ingang parkeren dat je er als fietser of voetganger amper langs geraakt. Tja, ze moesten toch maar eens 50m verder in de straat gaan staan… mensonwaardig toch?? Als je zoals ik met een fietskar komt, is het meestal helemaal een ramp. En de “echten”? Die laten hun motor lekker doordraaien terwijl ze binnen in de rij staan!

   Beantwoorden
   • Hier in de buurt hebben ze aan een supermarkt paaltjes aan de ingang (van de winkel) geplaatst. Blijkbaar werd er, heel erg letterlijk letterlijk, voor de deur geparkeerd.

   • @Liggende fietser: zulke paaltjes zouden bij onze bakker een goed idee zijn, maar ik vrees dat we hier te maken hebben met zo’n typische kleine zelfstandige die geen enkele klant voor het hoofd wil stoten… zelfs al gedragen ze zich soms heel erg asociaal.

  • Mooi om te zien dat er al heel wat auto’s tegen die groene paal aan het afhaalraam gereden hebben. Zo typisch.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: