RSS feed

Van uitrit tot uitzicht


‘Behaag het landschap’. Intussen is het al vele jaren een ijzersterke slogan én jaarlijkse actie die mensen ertoe aanzet om opnieuw wat groene lijnelementen aan te brengen in ons landschap. Een mens zou alleen willen dat het wat minder dweilen met de kraan open was.

Want terwijl de overheid campagne voert voor meer hagen en houtwallen, knijpt diezelfde overheid vaak meer dan één oog dicht wanneer particulieren of bedrijven bestaande elementen zonder boe of bah verwijderen. Recent presteerde Lidl het nog in mijn gemeente zo’n oude haag te verwijderen, gewoon omdat ze – hou u vast – het zicht op de parking benam. De logica: klanten lokken klanten. Dus moeten potentiële klanten kunnen zien dat er auto’s op de parking staan. Een ijzersterke redenering die vooral opgaat als je er angstvallig over waakt dat de buitenwereld op geen enkele manier een zichtrelatie met het winkelinterieur onderhoudt.

Lidl

Na protest van de lokale oppositie heeft Lidl intussen beloofd de haag heraanteplanten. Een loze belofte natuurlijk, want de oorspronkelijke, volgroeide haag is definitief weg en kan niet meer worden heraangeplant. In de plaats komt een nieuwe haag, waarbij het nog jaren wachten zal zijn vooraleer die even waardevol zal zijn als de verwijderde haag…

Voor groene jongens trap ik hier een open deur in van jewelste, maar sommige mensen lijken nog steeds diep doordrongen te zijn van de overtuiging dat ‘nieuw’ per definitie beter is dan ‘oud’. Niet zolang geleden vroeg ik een architect of de waardevolle bomen op zijn bouwperceel bewaard zouden blijven. De architect lachte breed, want op die vraag was hij voorbereid. “Nog beter,” zei hij, “de oude bomen worden vervangen door nieuwe!” De man leek wat teleurgesteld dat er geen staande ovatie volgde.

Maar de ironie kan nog verder worden gedreven. Op wandel in Oud-Turnhout leerde ik dat de leuze ‘behaag het landschap’ ook kan worden omgekeerd, al bekt ‘belandschap de haag’ misschien een stukje minder.

Een stevige betonmuur en een landschapsschilder, meer is er niet nodig om de beukenhaag van de buren aan het oog te onttrekken en verre horizonten te laten wenken.

Opritlandschap

 

 

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Een contradictio in terminis: groeiende decadentie.

  Beantwoorden
 2. Dit is op GivanrO herblogden reageerde:
  Voor één keer ga ik eens leentjebuur spelen en pronken met andermans veren. Auteur is stadsgenoot Kris -niet die maar een andere- Peeters, mobiliteitsexpert en schrijver van meerdere boeken omtrent ‘verkeer’. Vooral de foto onderaan was aanleiding om dit te delen..lachen mag uiteraard.

  Beantwoorden
 3. Wat een foei lelijke oprijlaan.
  Terecht dat de buren een mooie beukenhaag hebben aangeplant.

  Vriendelijke groet,

  Beantwoorden
 4. Ja maar zo’n haag dat is wel smeerlapperij! Al de bladeren vallen daar af in de herfst.

  Beantwoorden
 5. Oeps over smaakt valt hier zeker nog te twisten….deze nepnatuur vond ik nog wel mooi gedaan http://www.enterthemothership.com/projecten/copygarden/

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: