RSS feed

CarToonAndere (69)-001Dat het leven niet altijd eerlijk is, werd de voorbije week weer eens aardig in de verf gezet. Zo aardig dat ik geen zin heb om er nog verf aan toe te voegen. Laat ons zeggen dat ik er lak aan heb. Omdat, alle grote woorden ten spijt, voor het Grote Onrecht alvast voorlopig alle woorden te klein zijn, richt ik mij van lieverlee op het kleine onrecht.

Met (hoe toepasselijk én vergezocht kunnen de dingen zijn) met een cartoon dan nog wel. Of beter: een car-toon . Ook in moeilijke tijden moet een mens zichzelf blijven.

Het kleine onrecht dus. In dit geval het onrecht dat architecten soms ten deel valt door de schuld van het automobilisme: hoe beter hij (of zij, maar meestal hij) in z’n opzet slaagt, hoe bekaaider hij ervan afkomt.

Zoals in bovenstaand geval. De architect is in al z’n creatieve virtuositeit tot het uiterste gegaan om een gevel te creëren die én blind én stom is. Blind doordat elke zichtrelatie tussen binnen en buiten vakkundig is vermeden. Stom omdat de gevel consequent nietszeggend is: hij verraadt niets over wat er binnen aan de hand is. Puik werk, zullen architectuurcritici vinden.

Maar dan komt het onrecht. In plaats van beloond wordt de architect bestraft. Net omdat hij zo goed geslaagd is in zijn opzet, wordt er door nietsvermoedende automobilisten geparkeerd voor de garagepoort. Rotvervelend voor de gebruikers en dus nemen die ondankbare barbaren hun toevlucht tot het grof geschut: verbods- en dreigementsbordjes in kleuren die vloeken met alles wat de ontwerper voor ogen had.

Weg is het concept. Weg is het strakke lijnenspel met z’n subtiele referenties naar – ik doe een gok en kan ernaast zitten – verdwenen wouden en gevangenissen. Kortom, doordat de architect z’n werk te goed heeft gedaan, is het ten gronde ongedaan gemaakt.

Ik hoor het de man, het potlood zoals altijd in de aanslag, zo verzuchten: “Je suis gechareld.”

Of hoe in het kleine onrecht het grote soms nog doorschemert.

 

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Eén reactie Volgende »

  1. Goed opgemerkt (alweer) 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: