RSS feed

2014: een terugblik (1)


Ook al hebben we nog vijf dagen te gaan, nu al staat vast dat 2014 één van de warmste jaren uit de geschiedenis zal zijn geweest. De aarde warmt dus verder op, de zeespiegel stijgt, het klimaat verandert en een onafzienbaar lange rij dominostenen is bezig te vallen.

Als het water je aan de lippen stijgt, dan moet je zorgen dat je groeit, zo luidt de klassieke economische logica. En dus denken we dat de volgende generaties gered zullen zijn als de financiële boekhouding klopt en als het nieuwe model van Volvo in Gent wordt gebouwd. In de praktijk betekent dit dat we concurrentieel moeten blijven door steeds meer te produceren tegen een lagere kostprijs. Die laatste slaat dan op de werknemers, niet op de werkgevers. De eersten kosten geld (daarom heet het ‘loonkost’), de tweeden verdienen geld (vandaar: ‘remuneratie’).

Groei

Voorbeeld van ‘in the box’-denken

Op het vlak van mobiliteit besteedden de media ook dit jaar meer aandacht aan het zogenaamde fileleed (mensen die in lederen zetels luisterend naar hun favoriete muziek wat langer onderweg zijn dan ze tegen beter weten in hadden gehoopt) dan naar de dik tienduizend mensen die alleen al in ons land zwaar gewond of dood geofferd werden op het altaar van het automobilisme.

Jawel, het woord van het jaar was ‘flitsmarathon’. Maar dat was vooral pijnlijk onthullend, want wat is het anders dan met veel klaroengeschal en borstgetrommel aangekondigde ‘steekvlamhandhaving’: vandaag wordt er bij wijze van uitzondering gecontroleerd, morgen doen we weer gewoon en kan er weer geraasd worden als vanouds.

Vrijwel geen aandacht ging er naar het nuchtere gegeven dat de voor onze levensstijl nodige schaarse grond- en brandstoffen tegen een steeds sneller tempo en een almaar hogere kost opgebruiken. Hoe Saoedi-Amerika zichzelf vergiftigt in de rush naar schalie-olie, hoe Canada zwartblakert door de teerzandolie en hoe hele kusten bedreigd worden door mammoettankers die almaar meer risico’s nemen om de olie ter bestemming te krijgen: het zal pas nieuws zijn als het te laat is.

Liever maken we onszelf wijs dat het varkentje zichzelf wel wast als we ons openbaar domein verfraaien met voldoende laadpalen voor elektrische auto’s. Vanwaar daarvoor de elektriciteit moet komen (we hebben al zo weinig dat we amechtige kerncentrales noodgedwongen nog tien jaar langer in bedrijf houden), hoe elektrische auto’s een oplossing kunnen zijn voor het fileleed (minder stank voor de omwonenden, meer range anxiety voor de inzittenden?) of voor het parkeerprobleem (gaan die elektro’s niet net langer parkeren?), dat zijn zorgen voor later.

Eerst is er het Autosalon met vooral Meer Van Hetzelfde in een nieuw design, waardoor we het fantastisch kunnen vinden dat de BMW’s van de toekomst er, op een subtiel blauw biesje en een toegevoegde letter na,  geruststellend hetzelfde blijven uitzien. Zo kunnen we nog even blijven geloven in ‘business as usual’. Zoals Voltaire al zei: “Niets verschaft zo veel genoegen als illusies.”

Maar om het met een variatie op dit jaar overleden Margareth Thatcher te zeggen: ‘There is no such thing as business as usual.’ We leven al een tijdje in een snel veranderende wereld waarin Zwarte Zwanen de dienst uitmaken. En hoe graag we het ook zouden willen, die Zwarte Zwanen heten niet Tesla, Uber of i8 maar luisteren naar namen als Sandy, Katrina, IS of ebola.

Al zijn er gelukkig ook positieve Zwarte Zwanen.

– wordt vervolgd – 

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: