RSS feed

Een tekort aan voorruitperspectief


Een mens mag niet voorspelbaar worden. Daarom vandaag een klacht over een tekort aan voorruitperspectief.

Gespot in Hasselt: parkeerplaatsen met aanplantingen die het passagiers onmogelijk maken dat ze uitstappen aan de rechterkant. Tikje vervelend, want voor de passagier vooraan betekent dat een klimpartij over de middenconsole. En dan mag het pookje nog zo pienter zijn, het kan soms lelijk in de weg zitten.

IMG_7181-001

Anderzijds kan een béétje voorspelbaarheid ook geen kwaad. Daarom vertel ik er even bij waarom een tekort aan voorruitperspectief soms zelfs de fietsers een hak zet.

Als uitstappen aan de rechterkant niet lukt, dan moet het gebeuren aan de linkerkant. In dit geval de plaats waar de fietsers rijden. En u weet hoe dat gaat, met een deur die plots opengaat. ‘Dat heet dan gelukkig zijn,’ zong Ann Christy, maar in het verkeer betekent het vaak ongeluk.

Sommige automobilisten compenseren het tekort aan voorruitperspectief van de wegbeheerder trouwens spontaan uit zichzelf: ze parkeren dan maar wat meer op het fietspad, waardoor fietsers permanent gehinderd worden.

Het is ook nooit goed.

IMG_7189-001

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Rijden er dan nog wagens rond met passagiers?

  Beantwoorden
  • Goeie vraag. En het is meteen het antwoord waarom zoveel bestuurders de gsm gebruiken tijdens het rijden, ze hebben niemand om tegen te praten.

   Beantwoorden
  • De gemiddelde bezetting van een auto is 1,3 personen. Auto’s zijn dus meestal onderbezet, net zoals de meeste wegen en parkings, die vaak gemaakt zijn op piekcapaciteit, en dan eigenlijk nog breder/groter zouden moeten om files en parkeerproblemen te voorkomen. Daardoor gaat heel wat publieke (leef)ruimte verloren.

   Beantwoorden
 2. Ah, is dat een fietspad ?
  De markeringen zijn al in dergelijke toestand dat er waarschijnlijk archeologisch onderzoek verplicht is voor ze overschilderd mogen worden !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: