RSS feed

Een half verhaal


Telkens ik de uitwassen van het automobilisme aanklaag (wat eigenlijk dubbelop is: het automobilisme is een uitwas), is het alsof ik op een knop duw waardoor de sluizen van frustratie worden opengezet. Begrijpelijk. En gezond. Een mens moet af en toe z’n hart kunnen luchten. Merken dat jouw frustraties en ergernissen ook die van anderen zijn kan bevrijdend werken.

Maar daar mag het niet bij blijven. Mobiliteit is niet negatief. Het is alleen maar een probleem door de manier waarop wij er vorm aan geven. In se is mobiliteit (een) goed.

In het allerlaatste hoofdstuk van mijn boek ‘Weg van mobiliteit’ breek ik onder meer daarom een lans voor de vergeten ‘e’ . In het klassieke mobiliteitsdenken heeft men het alleen over Engineering, Education, Enforcement en, recent, ook over Engagement. Wetende dat de mens in essentie een homo ludens is, is het vreemd dat de belangrijkste e, die van ‘enjoyment’, nooit genoemd wordt. Dat terrein wordt helemaal overgelaten aan de autoproducenten en hun herauten van de autopers. Let er maar eens op hoe auto’s veel vaker aan de man worden gebracht met argumenten die verwijzen naar spel, plezier en ontspanning dan naar pakweg praktische bruikbaarheid.

In mijn boek pleit ik ervoor om de homo ludens in ere te herstellen en een plaats te geven bij de volhoudbare modi. Eén van de manieren om dat te doen is die modi te voorzien van verhaallagen. Liefst dan nog halve verhalen die door de gebruikers naar eigen goeddunken kunnen worden aangevuld.

Onlangs kwam ik een mooie toepassing van die gedachte tegen. Langs het Kempisch Kanaal, werd tussen Geel en Mol letterlijk een half verhaal neergepoot. Twee foto’s en een gat om door te kijken. Meer moet dat niet zijn. De rest verzinnen we er zelf bij. Zo krijgt een stuk jaagpad plots een extra dimensie. Zo wordt het gevaar voor saaiheid en verveling afgewend en wordt de afstand tussen twee sluizen eensklaps een stuk fietsbaarder.

Voor wie nog niet mee mocht zijn: het hele verhaal lees je in ‘Weg van mobiliteit’.

Of maak ik nu antireclame?

Half verhaal (2)

 

 

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: