RSS feed

Voor de Verandering

Geplaatst op

Op 25 mei vierden we de democratie en sindsdien is het geklaag weer niet van de lucht: de al gevormde regeringen én de nog te vormen regeringen zouden de wens van ‘de’ kiezer niet respecteren.

Dat is vreemd, want in ons land worden er geen regeringen verkozen. Wel volksvertegenwoordigers die verondersteld worden te zoeken naar een regeerprogramma waar een meerderheid van de verkozenen zich achter kan scharen. Dat burgers dit niet begrijpen, tot daar aan toe. Maar dat ook politici zich er aan bezondigen – ik kan er niet bij.

Het zou politici sieren mochten ze ‘hun’ kiezers uitleggen hoe het spel in elkaar zit. En als dat spel systematisch als oneerlijk wordt aangevoeld en dus aan legitimiteit verliest, te zoeken naar nieuwe spelregels die hieraan kunnen verhelpen.

Maar dat gebeurt niet. De volgende keer valt de teerling anders en dan zetten de vandaag verontwaardigden hun pokerface op en dan is het hun beurt om zich te verschuilen achter de regels die ze vandaag brandmerken als ondemocratisch.

In welk Vlaanderen wil u leven

Dit gezegd zijnde: als de verkiezingen dan niet de verandering brengen die ‘de’ kiezer ervan verhoopt had, waarom zouden we de verkiezingen dan niet eens proberen te veranderen? Gewoon praktisch dan, bedoel ik.

Alvast op verkeersvlak zou het een slok op de borrel kunnen schelen. Telkens weer sta ik versteld van het autoverkeer dat zo’n verkiezingen genereren. Dat ligt deels aan de kiezers zelf. Een deel  ervan ziet er geen graten in om de kilometer die hen scheidt van het stemhokje te overbruggen met een gevaarte dat fijn stof, CO2, stank, lawaai en onveiligheid produceert.

Maar deels ligt het ook aan de manier waarop onze verkiezingen worden georganiseerd. Kent u ook zoveel mensen die genoodzaakt waren om van de andere kant van het land te komen, alleen maar om hun stem uit te brengen?

In tijden waarin gepocht wordt dat de zelfrijdende, met elkaar in real time communicerende auto’s nog een zucht van ons verwijderd zijn, zou het toch wel mogelijk moeten zijn de verkiezingen zo te organiseren dat mensen hun stem kunnen uitbrengen in het kiesbureau van hun keuze? Allicht vraagt dat wat ‘versleuteling’ om de geheimhouding van de stem te vrijwaren, maar de daarvoor benodigde technologie bestaat al. Wat nog ontbreekt, is de politieke wil. En een overheidsopdracht om er effectief werk van te maken. Denken, durven, doen – u kent het.

Natuurlijk is het mij bekend dat in sommige delen van het land nog gestemd werd met potlood en papier, dat andere contreien zich behielpen met door informatici als ‘voorhistorisch’ gekwalificeerde floppies en dat op veel plaatsen de computers hun beste tijd hebben gehad. Maar laat dat een extra argument zijn. Het betekent dat we geen last hebben van de ‘wet van de remmende voorsprong’. We zijn niet gebonden aan bepaalde hard- of software, we hebben de handen vrij. Laat ons dus fris en monter herbeginnen van een leeg blad en gaan voor het ‘ideale verkiezingsprogramma’: één dat mensen toelaat hun stem uit te brengen op een locatie die hen niet per definitie in de auto jaagt.

En o ja, laat ons dat programma dan zo schrijven dat het meteen ook kan dienen om andere vragen te stellen dan alleen maar de vraag wie ons de volgende vijf jaar mag vertegenwoordigen. Gewoon voor ‘in geval van’.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Waarom niet mobiel stemmen ? Nu zowat iedereen een tablet of smartphone bezit, en de grote massa stilaan de electronische post en agenda, de route-planner, tax-on-web, electronisch bankieren, sms-parkeren, Doodle en Doccle onder de knie begint te krijgen moet het toch een koud kunstje zijn om de burger via die weg te laten stemmen ? En zodra dat kan, wil ik graag ook zélf stemmen over de dossiers op de gemeenteraad en de parlementen. Je kan je dan nog steeds laten vertegenwoordigen door een politicus naar keuze, als je een dossier niet volgt of kent. Dát zou pas directe democratie zijn ! In wezen hetzelfde systeem als in het antieke Athene, maar nu uitgebreid naar àlle inwoners.

  Beantwoorden
  • Waarom niet mobiel stemmen? Omdat dan niet meer gewaarborgd is dat je onafhankelijk en autonoom stemt. Wie zegt dat er niemand op je vingers kijkt of je verplicht tot het ‘juiste’ stemgedrag. Het lijkt archaïsch, maar dan is zo’n gordijntje nog altijd het meest effectief.

   Beantwoorden
   • Daar kan ik inkomen, maar… dàt kalf is al verdronken, juist door de smart media. Er zijn honderden selfies gemaakt in het stemhokje, waarbij de keuze soms duidelijk zichtbaar was. Een foto van het ingevulde stembiljet of afgedrukte papierstrookje is zó gemaakt en buitengesmokkeld, en is afdoende bewijs voor degene die je stem “kocht”…

 2. Chris Brouwers

  Kris, waarom maak je het zo moeilijk? Alles (nou ja, bijna alles) kun je online bestellen, maar stemmen niet. De meest duurzame verplaatsing is geen verplaatsing. Zorg dat iedereen via het web kan stemmen. Meteen ook afgelopen met de moeilijke zoektocht naar bijzitters. Einde ook aan alle nepafwezigheden zoals werken of vakantie in het buitenland (pas online geboekt en vlak voor de verkiezingen gratis geannuleerd). Met onze e-ID in de aanslag stemmen vanuit Blankenberge of Timbuktu, dat is toch kicken? En voor mensen die dat niet vertrouwen dan? Daar nemen we jouw voorstel mee met vrijwilligers die komen bijzitten en er meteen gratis leuke buren bij krijgen. Komaan Oracle, Apple, Kronos en NV weetikveelwienogallemaal … laat jullie eens goed gaan!

  Beantwoorden
  • Het stemmen-zonder-verplaatsing lijkt inderdaad aanlokkelijk en haalbaar. Maar mijn bekommernis blijft de ‘vrijheid’ van die stem. Die kan volgens mij (voorlopig?) alleen gewaarborgd worden door te stemmen in officiële stembureaus waar je identiteit wordt gecontroleerd en gewaakt wordt over de geheimhouding van je stem (en misschien betekent dat voortaan: smartphone even in bewaring geven, samen met je ID-kaart). £En die regel moet dan natuurlijk voor iedereen gelden, anders heeft hij geen zin.

   Beantwoorden
   • Chris Brouwers

    Die vrijheid kun je garanderen (niet voor de volle 100%) door het gebruik van de e-id. Die geef je toch niet zomaar aan eender wie? En trouwens, wie zegt dat mensen met volmacht nu stemmen voor degene waarop de volmachtgever wilde stemmen?

   • Wat de e-id betreft: ik zou ze ‘gedwongen’ van je kunnen lenen. Maar je hebt absoluut een punt wat die volmachtkwestie betreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: