RSS feed

De Stomtest


 

IMG_2072Wellicht heeft u hem ook al gedaan, de Stemtest. Bij mij leverde die op wat ik al dacht te weten. Zoals bij de meeste mensen, vermoed ik.

Veel leerrijker dan het stemadvies vind ik dan ook de stellingen die worden voorgelegd. Die selectie kan je lezen als het rapport van het maatschappelijke en politieke veld: wie is er de afgelopen jaren in geslaagd om wat tot inzet van het debat in de politiek en in de media te maken?

Een bemoedigende nieuwkomer, nu ja eigenlijk terugkomer, is dan het thema van de herverdeling: één stelling gaat over de zin of de onzin van een vermogensbelasting. Al is er tegelijk natuurlijk het in vraag stellen van de index, waarin de onuitgesproken stelling zit vervat dat de loonlast een probleem is doordat loontrekkenden te veel verdienen. Over de lonen van de CEO’s en over bankiersbonussen wordt zedig gezwegen. Ze zijn geen thema.

Ook weinig hoopgevend: nogal wat stellingen zijn samen te vatten onder het kopje ‘problematisering van de slachtoffers’. In het bijzonder werklozen (beperking van de uitkering in de tijd, verplichten tot gemeenschapsdienst, beperken brugpensioen) en asielzoekers (procedures verstrengen dan wel versoepelen) worden geviseerd. En wat mij betreft mogen daar de economische vluchtelingen uit Oost-Europa aan worden toegevoegd: de vraag wordt gesteld of daar geen paal en perk aan moet worden gesteld.

Ruimte voor mededogen lijkt er nauwelijks te zijn: ja, de doorgeschoten GAS-boetes worden in vraag gesteld, maar een verhoging van het bestaansminimum of van de kleinste pensioenen, een relance van de ontwikkelingshulp, het wegwerken van de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg of in de psychiatrie, ze schitteren door afwezigheid.

Ook helemaal afwezig: cultuur (een luxe die er in crisistijden niet toe doet?), ruimtelijke planning  (bijvoorbeeld te vertalen naar de verhouding stadsbeleid/plattelandsbeleid, groen in de buurt, speelruimte voor kinderen), de milieu- en gezondheidsproblematiek (over fijnstof: geen woord), peak oil (of het moest het opnieuw in vraag stellen zijn van de sluiting van de kerncentrales), het buitenlands beleid (behalve dan de vraag of Europa meer macht moet krijgen), defensie (is de vraag of wij miljarden moeten investeren voor nieuwe gevechtsvliegtuigen dan al beantwoord misschien?) of, last but not least, de klimaatproblematiek.

Het is onthutsend met welk gemak de existentiële vragen aan de kant worden geschoven, ten voordele van de vraag die ons nu al maanden wordt voorgekauwd als de enige relevante keuzevraag: kiezen we voor een nieuwe staatshervorming of het herstel van de economie?

Historici die later moeten verklaren hoe die klimaatopwarming in godsnaam heeft kunnen plaatsvinden (werktitels: ‘Kroniek van een aangekondigde tragedie’, ‘De waanzinnige 21e eeuw’), zullen er een kluif aan hebben uit te leggen dat het bij democratische verkiezingen niet eens een item was. In die zin zal de Stemtest ooit gezien worden als een barometer voor de 21e eeuwse domheid.

De Stomtest als het ware.

 

PS. De Stemtest waar ik het hier over heb is deze: www.destemvanvlaanderen.be

PS2. Reacties her en der doen me u er nog eens attent op maken: de ene Kris Peeters is de andere niet (en vice versa)

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Ook afwezig: het schrijnend gebrek aan beleid(skeuzes) en middelen om het mogelijk te maken dat alle kinderen onderwijs in hun buurt en in het bijzonder op hun maat kunnen volgen. Toch een recht van het kind me dunkt. Zo particulier kan deze verzuchting toch niet zijn?

  Beantwoorden
  • Eén stelling verwijst er wel naar: moeten kinderen voorrang krijgen bij de inschrijving in de school in hun buurt?

   Beantwoorden
   • Klopt. Neemt niet weg dat die stelling impliceert dat plaatsen op de school in de buurt schaars (kunnen) zijn. En dat we ons daar maar bij moeten neerleggen. En dat lijkt me toch een vreemde premisse. En die schaarste valt in het algemeen wel mee als je niet in de stad woont. Tot je een kind met autisme hebt. Zo particulier is deze verzuchting wel.

 2. dat heb je weer mooi en duidelijk gesteld!

  Beantwoorden
 3. Nog een stemtest: http://stemtest2014.standaard.be/

  Ook niets over klimaat of energie.

  Beantwoorden
 4. Dit is op Ons Nieuws herblogd.

  Beantwoorden
 5. De leukste stemtest vind ik hetstemtest.be, zeker op een vrijdag. Je zou hem ook ‘de andere stemtest’ kunnen noemen. En ik kom op dezelfde partij uit als bij de andere testen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: