RSS feed

International Day of Happiness


International Day of Happiness

Laten we even aannemen dat rust- en verzorgingstehuizen bedoeld zijn om mensen een gelukkige levensavond te bezorgen.

Laten we ook even aannemen dat die gebouwen en hun omgevingen daar dus voor ontworpen zijn.

Dan mogen we ook aannemen dat het eindresultaat minstens een glimp laten zien van het geluksideaal van de ontwerpers.

Neem bijvoorbeeld dit tafereel. Ik weet niet of het bij u ook zo is, maar mijn wenkbrauwen en mondhoeken beginnen ervan te trekken. En niet naar boven. Ik word er niet gelukkiger van. Eerder een beetje droevig.

Eerst de setting: ver van de bewoonde wereld, in de bossen. Mogelijke associaties: groen, rust, vrede, gezonde lucht. Maar ook: verlatenheid, eenzaamheid, afzondering. Mooi dat men de tweede reeks associaties poogt weg te werken. Maar het gebeurt ten koste van de eerste reeks. De parking voor het gebouw wordt almaar groter, het bos almaar kleiner. Het autoverkeer neemt toe, de rust en de gezonde lucht kwijnen weg.

Maar men lijkt erop te vertrouwen dat de balans in evenwicht kan worden gebracht met voldoende symmetrie – dat oude klassieke ideaal. Vandaar wellicht de pilaren en de galerij die een bestemming suggereert die er niet is. Symmetrie is nu eenmaal niet hetzelfde als harmonie.

De groenaanleg rond het gebouw is een uitloper van de modernistische tabula rasa-strategie die werd toegepast: eerst alles wegbulldozeren, daarna opnieuw aanleggen. Maar dan wel zo dat het beheersbaar en controleerbaar blijft. Lees: onderhoudsvriendelijk, goedkoop, overzichtelijk, vlak, voorspelbaar – kortom: gras dat zich ermee tevreden stelt af en toe gemaaid te worden. Een subtiele verwijzing naar de man met de zeis?

Nee, ik beken: ik ben een beetje van slechte wil. Ik zie meer dan er is. Dat is ook niet zo moeilijk, want er is niet veel. Eigenlijk is er bijna niets. Alleen een zielloos surrogaat voor natuur: monotonie met als grootst denkbare variatie een verkleuring van groen naar bruin in de drogere perioden.

Een mens is geneigd te denken aan overmoed of ongepast optimisme wanneer er mensen zijn die blijkbaar toch nog verwachten dat iemand de behoefte zal voelen om daar, in die open monotonie zonder privacy of geborgenheid, te willen vertoeven. Maar hier is de context er natuurlijk geen meer van willen of niet willen. Het is er een van moeten: de gasten worden in hun rolstoelen naar buiten gerold, over het onberispelijk recht in het gelid liggende pad. Naar twee naar elkaar gekeerde banken in treurig recyclagegrijs (nee, we doen niet aan symboliek!), de ruggen recht opdat niemand ook maar zou kunnen dénken dat hier gerust zou kunnen worden, te ver van elkaar om met andere bankzitters een gesprek te kunnen voeren. Maar toch zo dicht dat elkaar negeren onmogelijk is.

Ach, wat maak ik me zorgen over de zeer hypothetische situatie waarin verschillende gasten tegelijk in deze ontheemde omgeving zouden verwijlen?

Trouwens, mocht het toch zover komen: centraal staat de vuilbak die berekend is op gezinsdozen kleenexverdriet.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Eén reactie »

  1. Tegenwoordig moet alles toch ‘lekker strak’ zijn? 🙂 Net zoals bij de ego-toestellen van Apple. Soms denk ik dat andere dingen er ook strak van worden bij de ontwerpers 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: