RSS feed

Bespiegelingen


IMG_8494Zoals gezegd: een plein is de woonkamer van de stad. Het Engelse woord ‘living’ dekt die functie nog beter. Op pleinen wordt gelééfd.

Omdat de mens een spelend dier is, betekent dit dat er ook gespeeld wordt. Dat betekent niet dat een plein een speeltuin moet zijn. Wel dat er altijd speelaanleiding moet zijn. Die hoeft niet altijd vergezocht te zijn. Dat is ze eigenlijk zelfs best niet. Hoe eenvoudiger, hoe beter, want hoe duurzamer: eenvoudige speelaanleidingen, zoals niveauverschillen of de aanwezigheid van water, blijken veel beter bestand tegen de tand des tijds dan vergezochte high tech-gadgets. (Ziehier een variatie op het thema dat Kris De Decker tot het zijne maakte met zijn blog http://www.lowtechmagazine.be

Aan de oude Marseillaanse haven kwamen ze op het even simpele als geniale idee om er nog een extra spiegel aan toe te voegen, onder de vorm van een luifel. Geloof me, een betere waarborg tegen de verveling is er niet. In de spiegelluifel verschijnt nooit twee keer hetzelfde. Het stedelijke leven verdubbelt er en wordt er pretentieloos op z’n kop gezet. En voor wie dat nog niet fascinerend en grappig genoeg vindt, is er een geut subtiele humor zonder vervaldatum aan toegevoegd: een oproep in spiegelschrift op de grond die in de spiegel z’n geheim prijsgeeft. “Regardes plutôt la mer,” staat er en de lezer voelt zich prettig beetgenomen. Want inderdaad, enkele meters verder ligt er een grandioze waterspiegel en bijna was je die vergeten.

IMG_9459

De spiegelluifel is spektakelarchitectuur in de beste zin van het woord: architectuur die een podium biedt aan het menselijke spektakel.

Helaas bestaat er ook spektakelarchitectuur die alleen aan zichzelf een podium wil geven. Zo’n voorbeeld is la Villa Méditerranée, amper twee kilometer verderop. Het is een ontwerp van de Italiaanse architect en urbanist Stefano Boeri die duidelijk zijn best heeft gedaan om op te tornen tegen buurgebouw ‘Mucem’ (waarover een andere keer meer).

IMG_8178

Het gebouw is letterlijk spectaculair en een sterk staaltje bouwtechniek. Of beter: krachtpatserij. Want de overhangende balkonzaal mag dan bijzonder ogen, erg gebruiksvriendelijk is ze niet.

Deze diashow vereist JavaScript.

En wat is de zin van ramen in de vloer als er door die ramen niets te zien, behalve soms – toppunt van narcisme – een weerspiegeling van het gebouw zelf?

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Nieuw boek 'Weg van het systeem' verschijnt in februari 2021. Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hogeschool, afdeling Verkeerskunde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: