RSS feed

Idee 20: ecologische sportsubsidies

Geplaatst op

IMG_9232

Het is dat mijn zonen zo’n voetbalfanaten zijn, anders vond je me waarschijnlijk nooit aan de rand van een voetbalveld. En als ik er dan sta, kijk ik, geef ik ruiterlijk toe, niet altijd naar het spel op het veld. Er is ook het randgebeuren.

Denk aan de kantines, vaak monumenten van vrijwilligerskunst opgetrokken uit beton- en golfdakplaten. Idem dito voor de kleedruimtes, de douches, het sanitair: met liefde gebricoleerd.

Maar niet duurzaam. Zelden of nooit zijn de gebouwen geïsoleerd, zodat de supporters kleumen. Om van de spelers nog te zwijgen. Die zijn al blij als het water dat uit de douches sijpelt dan wel spuit lauw is.

Tegelijk krijgen al die amateurploegen gemeentelijke subsidies. Een bodemloos vat, lijkt het wel, want jaar na jaar wordt gevraagd de subsidies op te trekken. Op straffe van asociaal hoge lidgelden of het failliet van de club.

Dus vraag ik me telkens weer af, zo staande naast dat veld: waarom geven we de clubs geen ecologische sportsubsidies? Geld voor een geïsoleerde kleedkamer en dito kantine, zodat die geen handenvol geld meer kosten om warmgestookt te worden. Geld voor een zonneboiler op het dak, zodat de gasrekening naar beneden gaat. Geld voor spaardouchekoppen, voor de opvang en het hergebruik van regenwater en voor toiletten met spaartoets in het sanitair, zodat de waterrekening daalt. En geld, tenslotte, voor spaarverlichting op en naast het veld, zodat de elektriciteitsrekening eindelijk weer beheersbaar wordt.

Op die manier slaan we twee vliegen in één klap. We helpen de sportclubs om hun kosten onder controle te krijgen én we boeken winst voor het milieu en het klimaat.

Mooi toch?

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hasselt, afdeling Verkeerskunde

Volgende »

 1. Die zonneboiler zal niet veel opleveren tenzij voorzien van een reuzeopslagvat dat een ganse week warmte kan verzamelen, jammer genoeg is voetbal overwegend geen zomersport.
  Ik denk dat een zonnepaneel rendabeler is.
  Verder steun ik je voorstellen volledig.
  Nog een bedenking: waarom vinden mensen het normaal dat bepaalde sporten, waarvan voetbal zeker niet de minste is, zo sterk moet gesponsord worden door de overheden?

  Beantwoorden
 2. Ik amendeer je voorstel alvast met een uitbreiding naar jeugdverenigingen en hun infrastructuur 😉

  Beantwoorden
 3. Op voorwaarde dat je niet alleen geld geeft en dan na een half jaar gaat controleren of het nuttig gebruikt is, maar dat er ook samen met de clubs (jeugdbewegingen…) een plan wordt opgesteld om dit toe te passen, dat ze een soort peter krijgen die hen daarin begeleidt. Want bij veel clubs is de know how hiervoor gewoon niet aanwezig (of toch niet op structurele wijze).

  Beantwoorden
 4. Maak dat ‘ecologisch’ gewoon ‘duurzaam’: ook mooier om naar te kijken, onderhoudsvriendelijker, toegankelijker, multifunctioneler. En subsidies zijn niet de enige wortel, voorbeelden van goedkope duurzame kantines zijn dat ook – zie bijvoorbeeld http://www.winvorm.be.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: