RSS feed

Doel getroffen

Geplaatst op

Niet dat we dreigden zonder te vallen, maar toch kon ik het niet laten nog eens een blik verontwaardiging open te trekken. En dus togen we naar Doel, het dorp dat naar eigen zeggen blijft.

Hoe vurig ik ook hoop het dorp gelijk heeft, de voortekenen zijn slecht. Een slagboom met een welkomstbord waar nog net niet op staat dat de inboorlingen niet mogen gevoederd worden, het duidt eerder op een reservaat dan op een bloeiend dorp.

We volgen de kaarsrechte asfaltweg, met rechts de Pink Floydgewijs oprukkende kranen en links taferelen die zo uit een fotoboek uit Tsjernobyl kunnen zijn gescheurd. Tegen de achtergrond van de dampende koeltorens van de kerncentrale staan huizen met graffiti als enorme tattoos op het vege gevellijf. Van fermette tot fermé, meer dan triplexplaten en een handvol spijkers is er niet voor nodig. De stenen schreeuwen verlatenheid. Het onkruid woekert. Scheefgezakte rolluiken proberen de uitslaande woede binnenshuis te houden. Vergeefs. De boosheid vreet zich een weg langs kieren en barsten, manifesteert zich in tableaux vivants die verstild en verstold zijn tot tableaux morts. Gisteren nog zorgeloze alledaagsheid, vandaag onheilspellende vervreemding.

“Bewoond, hier niet parkeren” zeggen viltstiften letters op een garagedeur, want de normale regels van de gewone wereld gelden hier al lang niet meer.

We zetten onze auto aan de kant, tegenover een tankstation uit Mad Max dat vruchteloos de schijn hoog houdt met de belofte 24u op 24 open te zijn.  Maar alles ademt de wrange waarheid dat niets hier nog super is.

We waden door de straten van het gehavend dorp, gekrompen door de groei, in de wurggreep van containers tot aan de rand gevuld met wegwerpspullen ‘Made in China’.

De in het wilde weg kiekjes schietende jagers die ons pad kruisen kijken verbaasd en verbouwereerd. Stilte, nee, verstomming heerst. Slechts af en toe valt er een gedempt woord, dood op de grond. Niemand doet de moeite om het op te rapen. Ook in hun hoofden waait het ‘why?’.

Achter een hoge groene berm klotst de Schelde, verdiept in zichzelf, de snelweg van de Vooruitgang die hier haar bocht neemt en verkeert in haar cynische tegendeel. We gaan de trappen op, overzien het weerloze dorp: een krabbenmand van woningen overgeleverd aan het weer en de vandalen, met hier en daar nog de oase van een Mohikaan en ginds de kerk met de toren scheef en het kerkhof zo vol als de rest leeg is.

We keren onze schreden naar de bakstenen molen die geurend naar wafels en pannenkoeken voorwendt dat er niets aan de hand is. Achter hem de wolken van een technologie die in een onschuldig verleden nog Toekomst heette. Doorheen de jaren werd het een iconisch beeld, dat nu ook nog profetisch blijkt: straks sluit de centrale en slorpt ze alleen nog energie op terwijl nieuwe windmolens oogsten op de horizon.

We lopen terug, moe en moedeloos, doen ons best om het dorp wat leven te geven. Stilzwijgend herinneren we ons dit alles al eens eerder te hebben gezien. Dit is Oradour sur Glane, maar dan in vredestijd. Ze hebben Doel getroffen, zoveel is zeker. 

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Volgende »

 1. Op welke andere plaatsen publiceer je deze teksten?

  Beantwoorden
 2. Een kleine opmerking : jij was op een zondag in Doel en dan stikt het van de toeristen, maar ga daar eens in een week kijken, en zeker nu de (sporadische) nachtelijke straatraces wat ontmoedigd worden. Dan zie je daar geen auto. Dan is daar een rust die je zelfs in de landelijkste omgeving van Vlaanderen niet meer vindt en dat is echt een ervaring. Straten die gewoon open ruimte zijn waar mensen kunnen dwalen of zitten langs (of op) de weg, straten en pleinen die niet tot volle parkeeerplaatsen gereduceerd zijn zoals elders in de wereld. Als ik er woonde ik zou spijt hebben als er weer meer bewoners kwamen (want onvermijdelijk zouden dat wel eens autobezitters kunnen zijn, zeker nu sinds mei de laatste lijndiensten afgeschaft werden).

  Beantwoorden
 3. mooie foto’s met sterke tekst. Ik leg er een link naar op mijn FB. Dit moet gezien en gelezen worden. groetjes

  Beantwoorden
 4. Mooi geschreven! Inderdaad, in de weekends krioelt het er van de “ramp”-toeristen. Héél spijtig…… heb het iets anders gekend! Ik bewonder nog steeds de bewoners die blijven strijden, maar vrees dat er een toch een moment komt dat ze Doel zullen moeten verlaten. Ga eens fietsen in de mooie natuur die Doel omringt, dan pas weet je wat we kwijt zullen zijn!
  Miek V.d.h.

  Beantwoorden
 5. himalaya rivier

  Het is echt niet te vatten als je er niet geweest bent. Je waant je in een andere wereld als je daar ronddoolt. Onwezenlijk en wraakroepend. Het zou zomaar een setting voor een film kunnen zijn, maar helaas het is harde realiteit. Het geeft je, mij toch, een afkerig gevoel tov de schijnheilige vlaamse ministers. Wat een leed zij hebben veroorzaakt door beslissingen en complotten genomen ver weg van camera’s, terwijl zij voor de camera’s met de glimlach goednieuwsshows komen brengen alsof ze hebben hoogstpersoonlijk zopas het land gered.
  We moeten met zijn allen keihard protesteren tegen deze onmenselijke, criminele daden.
  Doel moet worden heropgebouwd en in ere hersteld!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: