RSS feed

Veiligheid in de woonwijk

Geplaatst op

Kent u ze, de BuurtInformatieNetwerken of BIN’s? Als er een andersgekleurde medemens zich wat langzamer dan de doorsnee wandelaar door de straat van de villawijk verplaatst, dan volstaat één telefoontje naar de politie opdat een gans netwerk van alerte burgers gealarmeerd wordt. Ze krijgen dan de melding dat een verdacht manspersoon zich doorheen de wijk begeeft,  vermoedelijk in de richting van straat X. De bewoners worden vriendelijk verzocht de deuren gesloten te houden en eventueel een buitenlicht aan te knippen. Later blijkt het dan de bezorger van de reclamefolders te zijn geweest, maar daarover krijgen de bewoners nooit bericht.

De BIN’s zijn opgericht om de veiligheid te verhogen, maar in de praktijk verhogen ze vaak alleen maar het onveiligheidsgevoel. Bovendien wordt het begrip ‘veiligheid’ nogal beperkend opgevat.

Stel dat er een auto aan hoge snelheid door de wijk met spelende kinderen komt gesjeesd en een bezorgde moeder/vader belt de politie om dit te melden. Wedden dat er dan géén telefoonronde volgt?

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Volgende »

 1. Een verkeersbord met “zone 50”, staat dat in de wegcode?

  Beantwoorden
  • Ja, dat is voorzien. Of beter gezegd, er is de mogelijkheid voorzien om een zonaal bord te maken met eender welke snelheidsbeperking, hoewel het geïllustreerd reglement voor de wegbeheerder daar niet heel duidelijk in is.

   Beantwoorden
 2. In onze buurgemeente is sinds kort ook een BIN opgericht, na een onwaarschijnlijke toename van het aantal woninginbraken. Maar daar staat vooralsnog geen bord :-).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: