RSS feed

Horizontaal beleid


Mijn zonen zijn voetballers. Dus breng ik in de weekends nogal wat tijd door aan de rand van een voetbalveld. Of in een kantine. Daarbij valt het me telkens weer op: wat een winst zou hier kunnen worden geboekt inzake energieverbruik! Al die clubs mogen dan hun eigenheid hebben, hun clubhuizen zijn vrijwel zonder uitzondering niet tot slecht geïsoleerd.

Als ik minister van energie was, of minister van sport, of minister van jeugd, of minister van milieu, dan zou ik hier een prioriteit van maken: middelen vrij maken om die bouwsels te isoleren en ze te voorzien van zonneboilers. Want het zijn hectoliters warm water die daar iedere week door de buizen stromen. Op die manier zou er massa’s energie worden bespaard. En CO2-uitstoot. Bovendien zouden de clubs zelf aardig geholpen zijn, want de energiefactuur is een aanzienlijke hap uit hun budget. Met het uitgespaarde geld zouden ze meer kunnen doen voor hun jeugdwerking, want dat schijnt toch altijd een probleem te zijn. Winst op alle fronten dus, wat mooi de voordelen illustreert van het voeren van een doordacht horizontaal beleid. Dat is wat anders dan de verkokering die nu de regel is en waarbij elke minister binnen ‘zijn’ (of ‘haar’) vakje maatregelen neemt – waarbij het niet gezegd is dat die maatregelen elkaar ondersteunen, of niet tegenwerken.

Overigens vond ik de lamentabele toestand van de clubbehuizing vandaag dubbel cynisch door de aanwezigheid van een publiciteitsbord van sponsor Umicore die pocht dat hij de nodige materialen in huis heeft (“Materials for a better life”). Als die sponsor nu al eens begon met een modelproject voor ‘zijn’ club. Misschien kwam er dan later wel eens een minister op een idee…

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hasselt, afdeling Verkeerskunde

Volgende »

 1. Ik ben het grotendeels met je eens, maar toch een bedenking over je praktijkvoorstellen. Hoewel ik niet heel goed in het onderwerp van zonneboilers thuis ben, zijn ze volgens mij niet zo geschikt voor de douches van sportclubs. Deze vragen immers met piekmomenten zeer grote hoeveelheden warm water (en dan soms dagen geen water). Een relatief goedkoop en redelijk onbekend systeem dat wel tot grote besparingen zou leiden in de doucheruimtes van sportclubs is een douchewarmtewisselaar (http://passiefhuisinlaarne.blogspot.com/2008/10/installatie-douchewarmtewisselaar.html).

  Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit systeem niet standaard wordt gebruikt bij de installatie van douches, zowel particulier als bij sportclubs, fitnesscentra, zwembaden. De terugverdientijd bedraagt slechts enkele maanden, een beter denkbare investering vanuit financieel en milieuoogpunt is nauwelijks te bedenken.

  Beantwoorden
 2. Geweldig idee zo’n douchewarmtewisselaar!
  Alleszins, een zonneboiler blijft m.i. ook in dat geval een zinvolle investering (die zich terugbetaalt op korte termijn).
  Het initieel opwarmen van het water en het recupereren van de warmte van gebruikt water zijn twee losstaande zaken. Een zonneboiler kan allicht niet de volledige vraag naar warm water opvangen, maar dat hoeft ook niet (en met een groot vat kom je al ver). Je verbruik loopt er alleszins aanzienlijk mee terug (en je hebt een kleinere ketel nodig). Ik denk dat het grootste risico van de investering nog diefstal zou kunnen zijn. Doorgaans gaat het om lage gebouwen die vaak ook nog niet bewaakt zijn.

  Beantwoorden
  • Ik weet het niet (ik beschik niet over cijfers), maar toch zou het me verbazen dat een zonneboiler een nuttige investering is bij zo’n piekverbruiken. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe vaak er daar gedoucht wordt en hoe groot het piekverbruik is. In de meeste gevallen lijkt het me echter onmogelijk een boiler te voorzien die groot genoeg is voor die piekverbruiken en dient men dus daarnaast een doorstroomketel te voorzien die ook een vermogen heeft dat volstaat om zonder voorverwarmt water te gebruiken.

   Naast goede isolatie en die douchewarmtewisselaar lijkt het me dan ook nuttiger om zo’n daken te voorzien van fotovoltaïsche cellen.

   Maar als iemand met kennis van zaken mij van het tegendeel kan overtuigen vind ik dat natuurlijk prima.

   Beantwoorden
 3. Mijn dochter voetbalt sinds dit jaar ook en het is me ook al opgevallen dat die clubhuizen nog net hetzelfde er uit zien als 25 à 30 jaar geleden, toen ik zelf nog in de jeugd voetbalde. Zelfs de sliert met gekleurde kauwgomballen bestaat nog 😀

  Vorige week speelden we ergens in de Vlaamse Ardennen en toen hadden we ongeveer eenzelfde gesprek tussen de ouders als hierboven. Enkel glas, een oude chauffage die uit elkaar viel, isomo tegen de deur geplakt (maar wel een grote kier er naast), … en bij de sponsors ook een isolatiedeskundige, een zonnepanelen-installateur, …
  Er is nog werk aan de winkel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: