RSS feed

Lawaaivluchteling


Stilte wordt steeds schaarser. De gemiddelde Europeaan moet vandaag achttien keer zoveel decibels verwerken als een Europeaan in de jaren ’50. (bron: Lof der stilte, Manu Adriaens) 

Ooit waren zondagen nog de vluchtheuvels van de stilte, maar ook dat ligt achter ons. In onze gemeente heeft de socialistische burgemeester het zondagverbod op grasmaaien en andere lawaaierige activiteiten enkele jaren geleden afgeschaft. In stilte weliswaar, maar toch. Ik vermoed dat hij het zondagverbod beschouwde als een relict uit donkere katholieke tijden, toen mensen zich over alles schuldig moesten voelen en bijna niets mocht. Hij had het fout. Stilte heeft niets te maken met welke godsdienst dan ook, maar alles met religie, reflectie, bezinning, respect en geestelijke rust – waarden die ook atheïsten koesteren.

Het lijkt erop dat men zich dat alleen herinnert wanneer er een tragedie is gebeurd. Dan grijpen mensen vanzelf terug naar stille marsen, stiltewakes, een minuut stilte hier of ginder. Zoals vandaag in de Verenigde Staten, naar aanleiding van de tiende verjaardag van 9/11. Maar hier duidelijk niet. Zowel gisteren als vandaag stond ik op met het goedgezinde gegons van crossende motoren (of zijn het auto’s?) dat van kilometers ver weg door de wind tot aan mijn slaapkamerraam werd gebracht. Er hoorde nog net geen bordje bij ‘U gratis aangeboden door…’

Mijn schrijfwerk deed ik dus van lieverlee binnen, met deuren en ramen gesloten, afgesloten van de voor één keer zonbeschenen buitenwereld: een lawaaivluchteling in mijn eigen huis.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

»

 1. Groot gelijk. De inwoners van Noorderwijk worden op een reguliere en brutale manier hun nachtrust ontnomen door openluchtfuiven a volonte. De vergunningen die hiervoor worden verstrekt door het stadsbestuur zijn er enkel om de overlastveroorzakers te beschermen tegen klachten van de inwoners.
  Maar zelf hebben die mensen brochures gekregen waarin staat dat zij kunnen bestraft worden met Gemeentelijke Administratieve Sancties als ze elkaar overlast bezorgen. En ons “eerbare” bestuur is rechtstreeks medeplichtig aan inbreuken op hun eigen “wetten”.

  Beantwoorden
 2. interessante blog. Ik ga volledig akkoord met Jan en kris.
  De Heren van Herentals zijn de stilte uit de Stille Kempen in Noorderwijk aan het wegnemen ! Erg arrogant van het schepencollege ook dat er motorcross wordt toegestaan als half Noorderwijk de petitie tegen motorcross op het Rooiveld heeft ondertekend. En dat zelfs datzelfde schepencollege achter de actiegroep van het (P)Rooiveld stond toendertijd (hebben ze wel 2 keer moeten over nadenken).
  En dan mogen we blij zijn dat de schietstand zondag niet aan het schieten was. Zij worden ook geen duimbreed in de weg gelegd. Vreemden zijn de baas in Noorderwijk.

  Beantwoorden
 3. Wel Kris, soms is het muggenzifterij jou blog maar meestal zit je er boenk op!
  Vandaag, zondag 25 september 2011, eindelijk een mooie dag, warm. Je zou denken om ’s middags lekker buiten in de zon te zitten. Misschien een dutje doen. Dat moet toch kunnen op het Noorderwijkse platteland, niet? De stille kempen? Wel. vergeet het. Om 13 u begonnen die lui van de schietstand Frans Peeters er weer lustig op los te knallen! Bang bang ! Vergeet het dutje maar. Binnen blijven of vluchten! Politie mag niets doen want die lui mogen ’s zondags wedstrijdschieten.
  En dan moet je weten dat het overgrote deel van de leden vreemden zijn die hier ons weekend komen verpesten.
  Waar is de CD&V met hun slagzin: “wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen”? en de sossen met ” wij zijn de partij van/voor de gewone man”. Nee, hoor. De partij van de elitaire man want die elitaire schietclub mag ons weekend verpesten. De gewone man wil een dutje doen maar mag dat niet. En nee hoor, de CD&V neemt hun verantwoordelijkheid niet tegenover de bevolking.
  Jazeker, er is een vergunning maar dan om die lui te schermen tegen de omwonenden. Inderdaad Jan.
  Voor die lui geldt het G.A.S. niet, voor ons wel.

  Beantwoorden
  • Op de muggenzifterij mag je ook reageren…

   Wat de schietstand betreft: als lid van de Gecoro heb ik geïnformeerd naar de stand van zaken, want m.i. voldoet men niet aan de voorwaarden die werden opgelegd in het RUP. De milieudienst zou anderhalve week geleden ter plaatse zijn geweest, maar de bevindingen zijn me niet bekend. Als aan de voorwaarden inderdaad niet is voldaan, dan is er geen enkel excuus meer om de schietstand niet te sluiten: ze hebben jàren de tijd gekregen om zich in orde te stellen, dan wordt het stilaan tijd om de wet toe te passen, lijkt me.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: