RSS feed

Mobiliteit voor dummies


Aan de TU Delft hadden ze een goed idee: een boek schrijven over ‘mobiliteit voor dummies’. Het werd ‘De file dat ben je zelf’, een uitspraak die (de taalfout even terzijde gelaten) mij niet helemaal onbekend voorkomt. Ik ben nog maar halfweg met de lectuur ervan, maar ik kan toch al melden dat het de moeite waard is. Vlot geschreven in een non-sensicale “jongens-en-wetenschap-achtige” stijl voert het de lezer door de intrigerende wereld van de verkeerskunde. Echt nieuwe dingen ben ik tot nog toe niet tegengekomen (dat was ook niet het opzet van het boek), maar wel enkele scherpe formuleringen en kernachtige samenvattingen. Er wordt niet rond de pot gedraaid. Integendeel, er worden spijkers met koppen geslagen.

In het boek staat onder meer een boeiend hoofdstuk over rekeningrijden (“Moeten we anders betalen voor onze mobiliteit?”) met daarin deze paragraaf: “De belangrijkste conclusie is dat het beïnvloeden van de verkeersvraag (bijvoorbeeld door middel van een realistischer prijskaartje) een onmisbare maatregel is om files te bestrijden. En dat uitsluitend iets doen aan de aanbodzijde (dus aan de infrastructuur) op termijn geen soelaas biedt.”

Het is nu wachten op een drukkingsgroep (niet Touring, denk ik) die een aantal van deze boekjes opkoopt om ze aan de Vlaamse kabinetten en administraties te gaan uitdelen. Na evaluatie kan er overwogen worden om vrijwillige voorlezers achterna te sturen.

Aanvulling (met dank aan de lezers die reageerden): op www.defiledatbenjezelf.nl vind je meer info over het boek en de wijze waarop je het kan bestellen.

 

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Nieuw boek 'Weg van het systeem' verschijnt in februari 2021. Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Geeft les aan de PXL Hogeschool, afdeling Verkeerskunde

Volgende »

 1. ik kan niet onmiddellijk vinden waar ik het boek kan raadplegen en/of aankopen… is het mogelijk om mij op “weg” te helpen? 🙂

  PS: oftewel is mijn inburgeringscursus destijds niet goed gelopen, oftewel ben ik echt scheel aan’t zien, maar
  waar ligt de taalfout bij de titel?

  Like

  Beantwoorden
 2. Thierry en anderen: Alle info over het boek op http://www.defiledatbenjezelf.nl (o.a. ook waar je het kunt aankopen)

  Like

  Beantwoorden
 3. Pingback: Dummies « Fietsbult

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: