RSS feed

Gekleurd taalgebruik


Vanmorgen op het VRT-radionieuws: “De internationale beurzen kleuren bloedrood.” Bloedrood? Zijn er dan doden gevallen? Neen, blijkt uit de verdere toelichting, er worden alleen maar zware verliezen geleden. Merkwaardige omkering: dit taalgebruik zou gepast zijn om de eindbalans van nog maar eens een dodelijk verkeersweekend aan te kondigen. Maar precies dan wordt een taal gebezigd die de indruk wekt dat het om een boekhoudkundige operatie of het nuchtere resultaat van een berekening gaat. Dan heeft men het over de ‘dodentol’, zonder verwijzingen naar bloed of andere attributen die erop zouden kunnen wijzen dat het om iets ergs en vermijdbaars gaat.

Blijkbaar moeten er nog mensen bedenkingen hebben gehad, want in latere nieuwsbulletins kleurden de beurzen alleen nog “donkerrood”.

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: