RSS feed

Het jachtinstinct van de man


Vandaag wat gegrasduind in enkele oude Scientific Americans (Nederlandstalige versie, 2007). Mijn oog viel op een column van van Maarten Van Rossem, getiteld ‘Weg met de autojournalistiek!’  De man slaat spijkers met koppen en stelt vast dat alle autotijdschriften geschreven zijn voor mannen die nooit ouder zijn geworden dan 17 jaar: “Auto’s zijn in die tijdschriften geen transportmiddelen waarmee men zo efficiënt en zuinig mogelijk van A naar B wil komen. Auto’s zijn primair objecten waarmee andere weggebruikers worden geïmponeerd of geïntimideerd. De status van auto’s wordt gemeten aan de hand van topsnelheid en acceleratiecijfers.” Blij dat ik toch niet de enige ben om zich hieraan te ergeren.

Van Rossem beëindigt zijn column met een pleidooi voor een wat volwassener autojournalistiek met meer aandacht voor relevante technische aspecten van auto’s: productiewijze, innovaties die er echt toe doen, enzovoort.

Niks mis mee, zou je denken. Maar in het volgende nummer van de Scientific American staat dan dit met verstomming slaand pareltje van een lezersbrief van een zekere Jürgen Van Hover uit Aalst: “Autorijden is bijna de enig overgebleven manier waarmee een man zijn ruimtelijke inzicht en jachtinstinct (jagen op een prooi om op te eten) kan bevredigen. Het niet of onvoldoende bevredigen van instincten leidt tot ernstige psychische problemen. Mannen die dit ontkennen, zoals Maarten Van Rossem in zijn colum (nr. 1, 2007), zijn waarschijnlijk genetisch inferieur of hormonaal lamgelegd door de moderne ‘beschaving’ of, het ergste van alles, gewoon links.”

Lach er maar eens mee, voor de heer Van Hover is het bittere ernst. En het mooist van al: hij kan nu zeggen dat hij in de Scientific American heeft gepubliceerd…

Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: http://www.v-g-s.be/ Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: