RSS feed

’t Schoon schip van Groen!

Geplaatst op

In de meer dan 20 jaar dat ik actief was binnen Agalev en Groen! zag ik het ‘personeelsbeleid’ meermaals veranderen. In het begin, halfweg de jaren ’80, moesten kandidaten zich ‘bewijzen’: laten zien dat ze uit het goede groene hout gesneden waren en idealist waren tot in de kist.
Toen het succes kwam, werd die kwaliteitscontrole wat losser gelaten. Het was mooi om af en toe al eens te kunnen uitpakken met een bekeerde christendemocraat of een socialist die het groene vuur te pakken had gekregen. Daarna kwam de periode waarin Agalev zich wou bewijzen als de flinkste leerling van de klas als het erop aan kwam niet te discrimineren. Dat sloeg dan om in z’n tegendeel: allochtoon zijn, vrouw zijn, andersgeaard zijn, een handicap hebben – het strekte allemaal tot aanbeveling. Tenzij je van het ACW kwam, dat was ook een goeie troef. 
 
Na de nederlaag van 2003, toen Agalev naar de kiezer trok met alleen maar vrouwelijke lijsttrekkers, vertrokken opvallend veel figuren die de jaren ervoor met de fanfare binnengehaald waren. Het groene laagje bleek niet bestand tegen electorale corrosie.
Vera Dua nam de partij in handen en begon aan een grote schoonmaak: er moest verjongd worden, kost wat kost. En dus waren alle lijsttrekkers jonger dan 40 (want daarboven ben je blijkbaar oud en out). Op Dua na.
Na Dua kwam Vogels, die ‘verjonging’ verving door ‘vernieuwing’ en nu uitpakt met allemaal nieuwe lijsttrekkers.
Allemaal nieuwe. En allemaal mannen. Op Vogels na.
 
Wie achterom kijkt, stelt zich toch wel vragen. Of het creëren van wegwerpkandidaten zo groen is bijvoorbeeld. En waar de visie zit in heel dit verhaal.
In de meer dan 20 jaar dat ik actief was in de groene beweging, heb ik heel wat mensen teleurgesteld zien afhaken. Omdat er minder waardering is voor de trouwe inzet van de kudde in de schaapsstal dan vreugde over het overlopen van een verloren schaap bijvoorbeeld. Of omdat welgemeende interne kritiek betaald wordt gezet wanneer de lijsten worden opgemaakt. Niet anders dan in andere partijen, helaas.
 
Geen wonder dat er nu zijn die luidop hun hart luchten. Adelheid Byttebier bijvoorbeeld: "Het lijkt me dat de partij wel met een probleem zit als er alleen naar vernieuwing wordt gestreefd ten koste van ervaring." Of Jef Tavernier, die samen met haar de kastanjes uit het vuur van de Vlaamse regering mocht gaan halen toen anderen hun handen niet wilden verbranden: "als je zoals ons altijd in de buurt van die kiesdrempel blijft, lijkt alle ervaring overboord gooien me toch niet de beste manier om het probleem op te lossen. Dat ziet toch iedereen."
Dat heeft hij mis: niet iedereen ziet het. Mieke Vogels stelt: "mensen stemmen voor Groen! op basis van het programma en niet op basis van personen."
Laat uitgerekend zijzelf nu het bewijs zijn van het tegendeel.
 
Tot slot, voor er misverstanden ontstaan: deze jongen was geen kandidaat om op een groene (of anderskleurige) lijst te staan. 

Over Kris Peeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010), 'Weg van mobiliteit' (2014) en 'Weg van het systeem' (2021). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten. Lector verkeerskunde PXL Hogeschool. Onafhankelijk mobiliteitsadvies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: