RSS feed

Wie is er koning?


Ze beweren het graag, onze middenstanders: de klant is koning. Maar in de praktijk blijkt koning Auto nog altijd te regeren.
Als we voor één keer het Vlaams Belang mogen geloven, dan ondertekenden bijna honderd Herentalse middenstanders hun petitie voor het weer openmaken van de ‘knip’ op de Grote Markt en voor meer parkeerplaatsen.
Stappen we even over de vaststelling heen dat onze middenstand zich blijkbaar niks gelegen laat aan het cordon sanitaire, dan nog blijft het een merkwaardig feit. Door steeds weer de klaagzang over een vermeend tekort aan parkeerplaatsen aan te heffen, maakt onze middenstand antireclame voor zichzelf en hangt ze het beeld op van een ‘onbereikbaar Herentals’.
Terwijl ze met dezelfde energie even goed konden communiceren dat er – behalve op vrijdag – àltijd voldoende parkeerplaatsen op loopafstand van het centrum zijn op de Augustijnenlaan en Belgiëlaan. (voor dat vrijdagprobleem heb ik in het verleden verschillende oplossingen voorgesteld: een gedeeltelijke verplaatsing van de markt en het inleggen van een vrijdagse ‘shoppingbus’ waarbij de stad het ticket voor haar rekening zou nemen; beide voorstellen werden afgewezen) 
Bovendien, enkele jaren geleden vroegen de middenstanders zélf in een door de stad georganiseerde enquête om meer autovrije winkeldagen te organiseren. Bevragingen van de klanten wezen in dezelfde richting: een meerderheid wil juist minder auto’s in de winkelstraten, niet méér. Beide enquêtes werden door de meest luidruchtige winkeliers afgewezen: "gemanipuleerd" heette het.
Toch raar dus dat zowel zaterdag als zondag de voor de gelegenheid autovrije Zandstraat bruiste van het volk. Allemaal mensen die er ‘geraakt’ waren, ondanks de verdwijnpaal, ondanks het feit dat ‘slechts’ de halve Markt parking was.
Of zou het kunnen dat al die mensen gekomen waren juist omdat de Zandstraat autovrij was gemaakt? Dat die mensen genoten van de mogelijkheid om eens te winkelen zonder het leven van hun kinderen te riskeren?  

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Eén reactie Volgende »

  1. Bijzonder vreemd. Als je Herentals vergelijkt met bv. Turnhout, is het centrum toch makkelijk bereikbaar, zeker met de auto. Wat is de wandeltijd van bv. de Augustijnenlaan naar de Zandstraat (en dan neem ik centrum als erg nauw). Ik schat, met zwangere partner erbij, ongeveer 5 minuten.
     
    Dan spreken we nog niet over andere opties zoals het kerkplein, de parking aan de bibliotheek, etc. Maar het valt ook op hoe lui men aan het worden is. Voor wie daarvan concrete taferelen wil zien, zet u op een bankje aan het helicopterpleintje om 9h zondag en aanschouw het spektakel van chauffeurs die toch per sé daar willen parkeren, en daarvoor 10 minuten in de auto willen wachten….terwijl op de markt van Herentals (wandeltijd 3 minuten) plaats genoeg is.
     

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: