RSS feed

Kritische loyaliteit

Geplaatst op

Hoewel televisieloos ben ik intussen wel vertrouwd met het merkwaardige verschijnsel dat Rik Torfs heet. Ik kan ’s mans humor eerlijk gezegd nogal pruimen en geniet ook van de ietwat lijzige, bezadigde, erudiete manier waarop hij zijn boodschap onder woorden brengt.
Inhoudelijk volg ik een stuk minder: dan vind ik hem te vrijblijvend-relativerend, op het cynische af. Torfs herhaalt onafgebroken hoeveel sympathie hij wel heeft voor degenen die zich niet aan hun principes houden of er de kantjes vanaf lopen. Hij wantrouwt de mensen met een te rechte levenswandel.
Dat past natuurlijk in de katholieke cultuur van ‘biechten en herbeginnen’, maar ik vind het wat makkelijk. De lat mag gerust iets hoger en dat hoeft heus niet in te houden dat we scherpslijpers worden die iedereen die blijk geeft van een menselijke tekortkoming onmiddellijk voor de vierschaar slepen.
In De Standaard van vandaag (donderdag 3 mei) bespreekt de hoogleraar een boek over de president van het grootseminarie van Brugge. Daarbij verwondert hij zich over een co-auteur die over de man in kwestie zegt: "Ondanks zijn kritische houding was hij zeer loyaal tegenover de Kerk."
Er moest niet ‘ondanks’ staan, zegt Torfs, maar ‘dankzij’ en hij besluit: "Als de kerk in dit land ten onder is gegaan, is dat mede omdat zij die konden spreken, te lang hebben gezwegen. Niet uit loyaliteit, maar uit lafheid. Hun kerk was hen geen risico waard."
Ik denk dat hij deze keer gelijk heeft. Sterker nog: ik denk dat wat opgaat voor de kerk ook opgaat voor politieke partijen en bewegingen. Het geeft goed weer wat mijn positie is: middenin de groene beweging, loyaal en dààrom kritisch.
Het blijft jammer te moeten vaststellen dat niet iedereen dat begrijpt.
Advertenties

Over deanderekrispeeters

Mobiliteitsexpert en blikopener bij Bandenloze Vennootschap DAKP. Levert onafhankelijk mobiliteitsadvies, second opinions en creatieve ondersteuning aan bewonersgroepen, oudercomités, bedrijven en overheden. Voor vrijblijvende info: deanderekris@gmail.com Geeft lezingen over mobiliteit voor wie er klaar voor is. Zie: www.koortzz.be Auteur van 'Het Voorruitperspectief' (2000), 'De File Voorbij' (2010) en 'Weg van mobiliteit' (2014). Schrijft daarnaast onder meer columns, opiniebijdragen, sporadische bijdragen her en der en - surprise! - blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: